SLOVENIJA BO PREKLICALA NAKUP BOXERJEV: To nas bo stalo več deset milijonov

Slovenija

Slovenija bo preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer, je danes sklenila vlada. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni.

Vlada se je danes seznanila z revizijo smotrnosti nakupa osemkolesnikov tipa boxer in v zvezi s tem sprejela več sklepov. Poleg tega, da se bo Slovenija umaknila iz programa boxer, je ministrstvo za obrambo zadolžila, da o tem obvesti Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in izvede vse nadaljnje postopke, je po seji vlade sporočil obrambni minister Marjan Šarec in dodal, da bo ministrstvo moralo zdaj do konca leta pripraviti alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

"Danes predstavljena revizija pogodbe nakupa oklepnikov boxer je ugotovila, da je nakup negospodaren in bo zato preklican," je po seji vlade sporočil tudi minister za delo Luka Mesec, sicer vodja stranke Levica, ki si je že v mandatu prejšnje vlade prizadevala, da do tega nakupa ne bi prišlo.

Šarec je spomnil, da je bila pogodba za nakup 45 vozil tipa boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov podpisana 11. maja letos, po državnozborskih volitvah, ko je bilo jasno, da prejšnja vlada mandata ne bo ponovila. V to ceno so sicer vključeni logistični paket, razvojni stroški in stroški vodenja projekta, ne pa tudi oprema za komunikacijski sistem C4I, ki po besedah Šarca znaša najmanj 13,5 milijona evrov brez DDV. K skupni pogodbeni vrednosti je treba dodati še morebitno letno eskalacijo. Za povrnitev razvojnih stroškov pa mora Slovenija ostalim državam plačati 7,2 milijona evrov in 3 milijone evrov za administrativne stroške, je še pojasnil obrambni minister.

Revizija sicer ni mogla podati mnenja o gospodarnosti nakupa vozil boxer, saj cene drugih vozil, ki ustrezajo veljavnim standardom, niso bile razdelane, prav tako ne izvedljivost njihove nabave, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade.

Šarec je sicer nakazal še, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe plačati kazen v višini 20 odstotkov pogodbene vrednosti. "To bi bilo približno 70 milijonov evrov, ne morem pa tega prejudicirati, ker bodo penali stvar postopka," je poudaril Šarec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .09. 2022 ob  07: 23
-5
teh 70 milijonov naj plačata Tonin in Janša !!!!