IZ LJUBLJANE V TRST TUDI Z VLAKOM: Vožnja bo trajala dobri dve uri in pol

Slovenija

Po letu 2011 bo danes znova zaživela železniška povezava med Ljubljano in Trstom. Vlak bo iz prestolnice proti Italiji vozil dvakrat na dan, vožnja pa bo predvidoma trajala dobri dve uri in pol. Prvim potnikom se bosta danes pridružila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in odhajajoči infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

Vzpostavitev železniške povezave je plod prizadevanj ter skupnega interesa Slovenije, dežele Furlanije-Julijske krajine ter Slovenskih železnic in italijanskega državnega prevoznika Trenitalie. Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da bodo na progi vozile elektromotorne garniture, sicer v lasti dežele Furlanije-Julijske krajine. Vsak dan sta na voljo dve direktni povezavi, ena do Trsta in druga še naprej, do tržaškega letališča ter do Vidma in obratno.

Vozni red je organiziran tako, da bodo lahko potniki iz Trsta pot nadaljevali z regionalnimi vlaki, in sicer do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in Trbiža v smeri Beljaka.

Prvim potnikom, ki se bodo iz prestolnice z jutranjim vlakom odpravili v Trst, se bodo danes pridružili Evropska komisarka za promet Violeta Bulc, odhajajoči minister Peter Gašperšič ter vodstvo Slovenskih železnic. Na železniški postaji Trst jih bosta na simbolični uradni otvoritvi pozdravila predsednik Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga in odbornik za prevoze in infrastrukture dežele Furlanije-Julijske krajine Graziano Pizzimenti.

Deli novico:

xxl |  10 .09. 2018 ob  10: 33
hahahaha...tri ure za pridet v Ljubljano? Ma kdo bo to uporabljal? Sramota, ne pa se hvalit!
torej.. |  09 .09. 2018 ob  17: 53
za pridet z javnim prevozom iz KP v Ljubljano bo najhitreje jit v Trst in skočit na vlak.
Vladoiu | danes ob 11:37 |  09 .09. 2018 ob  12: 43
Zamudo povzročajo potniki, ki ob postanku v Kopru zaradi občudovanja najlepšega mesta z najboljšim županom, nočejo in nočejo nazaj na vlak.
Vladoiu  |  09 .09. 2018 ob  11: 37
Dve uri in pol za dobrih sto kilometrov ?!? Pa to je sigurno svetovni rekord. Od Trsta do Rima pa potuješ pet ur za, mislim, cca 800 km.