Iz izolske marine se umika “umazana” dejavnost

Izola

Poravnava, ki sta jo pred kratkim dosegli občina Izola in Marina Izola, poleg gradnje novega pomola in valobrana predvideva tudi umik "umazane" dejavnosti iz izolske Marine. Dinamika in termini sicer še niso določeni. 

Igor Kolenc

Dogovor med občino in marino predvideva, da bo slednja poravnala dolg, ki se je nabral iz naslova koncesij za uporabo zemljišča, izgradnjo plavajočega pomola B in dokončanje valobrana, ki ščiti izolski mandrač. Izolski župan Igor Kolenc pa je uspel izpogajati, da se iz marine umakne tudi “umazana” dejavnost.

Na manipulativni ploščadi med veslaškim klubom Argo, nekdanjo tovarno Argo in območjem nekdanje Ribe se bo namreč nekoliko spremenila namembnost.

 

"Na manipulativni ploščadi bo po novem dovoljeno: dovoz in odvoz plovil, dvig in spust plovil, splavitev, pranje, parkiranje avtomobilov ter postavitev tušev in stranišč. Na ploščadi ne bo več dovoljeno vzdrževanje plovil in ravno tako ne zimovanje (izjema je zimovanje regatnih bark). Torej se bosta dejavnost vzdrževanja plovil in zimovanja odvijali na drugi lokaciji in ne več znotraj izolske marine. To dvoje je morda tudi dobra poslovna priložnost za nekoga, ki bi na nekem primernem zemljišču, morda nekje v zaledju, pričel z dejavnostjo vzdrževanja plovil," so za Regional pojasnili v kabinetu župana. Zaenkrat sicer še ni jasno, kdaj se bo “umazana” dejavnost umaknila, saj je marina vezana na pogodbe. Terminski načrt tako občina še čaka.

Prav skozi manipulativno ploščad marine pa pelje priljubljena pešpot, kjer se sprehajajo mnogi Izolani in turisti. Umik “umazane” dejavnosti je tako tudi pomemben za vse sprehajalce, ki so do sedaj vdihavali prašne delce, ki so prihajali predvsem, ko so tam zaposleni brusili lake in bravo z bark.

Milan Krek

"Kako nevarni so ti delci, je odvisno od koncentracije, a že to, da so prašni delci, pomeni neko tveganje. Dejansko je to dobra poteza župana, ki je s tem zagotovo pripomogel k skrbi za javno zdravje," pravi Milan Krek iz nacionalnega inštituta za javno zdravje. Sam sicer že sedaj vsem sprehajalcem predlaga, naj se omenjeni poti v času, ko delavci brusijo barke, če je le možno, izognejo.

Deli novico:

peterv6i |  13 .04. 2014 ob  20: 06
Če si mehanik te inšpekcija "jebe" za lovilce olja.. tukaj je dovoljeno na prostem vse.. menjava olja, brušenje, pranje s puromati.. Občina bi morala zgraditi ali obnoviti ladjedelnico tako, da bi imela ustrezne protiprašne filtre in rezervarje za odpadlo vodo.. To da se premakne lokacija iz točke A v točko B brez ustreznih rešitev ni nič.. Saj v ladjedelnici je isti klinac.. če ne še hujše

peterv6i |  13 .04. 2014 ob  20: 01
Zanimivo da se je prispevek našel 2 dni po objavi na FB-ju in pisanju na inšpektorat, ministrstvo za zdravje, občini izola itd... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=228964743965116
Marino |  13 .04. 2014 ob  16: 06
Saj obstaja industrijska cona v Izoli, ki ima prav ta namen. Brušenje bark, barvanje in antifauling naj se opravlja tam. Prostora za širnjenje industrijske cone je tudi dovolj.
bepo |  11 .04. 2014 ob  20: 37
uni ki je mona zjutraj je mona tudi popoldan...
ike |  11 .04. 2014 ob  20: 25
zvizgac, ti si res ena velika mona. Tipično po slovenceljsko. Ni važno, da je tebi krepala krava, važno ti je , da so nekomu drugemu krepale 3 krave, in ti si najbolj srečen človek. Kaj češ, šturlo ostane zmezom šturlo. P lep sprehod še naprej, če že nimaš kaj drugega za delat.
zvizgac |  11 .04. 2014 ob  17: 02
sprehajalci se lahko sprehajajo kjerkoli
urediti pa bi morali odplake, ki sedaj koncajo v morju
katastrofa za ribe in kopalce od strunjana do ladjedelnice
jezen človek, ki živi pri marini |  11 .04. 2014 ob  15: 27
To je res grda poteza. Ljudje služijo za kruh na račun teh prašnih delcev, in ga vdihavajo celo življenje. Tako pač je. V vseh marinah po celi dalmaciji se izvajajo take aktivnosti in to je nekaj povsem normalnega. Nemorejo podredit gospodarstvo in razvoj pomorstva v imenu turizma, ker tako ga NI! Temu kar smo priča na slovenski obali ni turizem. To so ljudje, ki si prinesejo hrano s seboj, se vržejo na plažo, si prinesejo na plažo 1l vode iz špine, lačni gredo domov jest špagete z cukrom in gredo zvečer na zastojn koncert pri lonki, z svojim litrom domačega vina. Noben denar se ne obrača razen za apartma, ki si z tako nizkimi cenami komaj obrne stroške na pozitivno nulo.
Piše na napisu pri železnem mostu pri vhodu v marino, da se izajajo take aktivnosti, pa če jim kej ni prav, nej se izognejo temu območju in pustijo ljudi, ki delajo in garajo za tako podplačano delo, na miru. Po mojem mnenju se v marini "turisti" nimajo kaj potikat naokoli in treba bi blo označit marino kot industrijsko območje in zdravo. To je kot, da bi moja sprehajalna pot vodila skozi kopirnico in bi se začel pizdit, da smrdi po tiskalnikih in da me zvok printerev vznemirja. Ne hodit tam, če te to moti in je stvar rešena.
Zoran |  10 .04. 2014 ob  20: 30
Danes je vlada povišala tudi turistično takso. V Izoli že tako in tako prevladuje turizem dei poveri. Še malo pa bojo v Izolo prišli le še na sljadoljed in odšli naprej, kjer jim bo bolje.
ike |  10 .04. 2014 ob  20: 22
ma mi zna kdo razložit, kako je marina lahko brez suhih vezov za servisiranje. Ali mi mislimo, da bomo imeli marino, kjer bojo barke samo prišle na privez, pustile evrčke v Izoli in antifauling bojo pa šli delat v Milje, ker tam je kao vse v redu. Spet bi se radi jeb... a da ne gre not. Katera budala bo plačala letni privez, kjer so verjetno vštete tudi servisne storitve, dvig barke , pranje , antivegetativni premaz itd, vendar to bo moral it delat drugam, kao naj se znajde. Kriza je , vendar še večja kriza je v glavah naših zakonodajalcev, ki bi se jeb..., brez ga dat not in na ta način bojo uničili še tisto, kar je od dela še ostalo. Torej namesto novih delovnih mest, bojo morali it stran še tej, ki kaj delajo. Mogoče pa je v ozadju kakšen prijatelj od župana, ki bo to servisno storitev prevzel nekje v Izoli. Ma kje, na carinskem pomolu al kaj, ker tako se pišejo zakoni pri nas, a ne. Če želimo čisti turizem, potem bi lahko imeli hiše iz slame in turisti bi lahko na Lonki pomagali nabirat krompir, namesto da je tam parkirišče. Ma bobro škoda besed, saj je prav, da se umazana dela ne delajo v centru, vendar naj najprej poskrbijo za drugo lokacijo, ne pa kar tako odrezat . Ko se je v zlatih cajtih to delalo v Ladjedelnici je bilo vse ok, ker je tam v tistih cajtih delalo 500 ljudi. Zato pa sedaj ne dela več nihče, tako kot skorajda v celi Izoli.
bepo |  10 .04. 2014 ob  17: 34
idioti zarukani...je treba vse ukinit in zapret ker je kao strupeno in unemu bogemu delavcu vzet še zadnji kos kruha iz ust...in mi bi se šli turizem in bi dvigali BDP.....ovce zabite in zatelebljene
gino |  10 .04. 2014 ob  17: 30
Pojdite vohat pri Delamarisu in boste videli kaj so vonjave in kaj je štala... Ma kdaj gredo že stran?
neumnost! |  10 .04. 2014 ob  14: 49
verjemite da se to ne bo nikamor umaknilo... vsaj še par olimpijskih iger ne :)
1