Hrvati prišli, kupili, izbrisali slovenščino in minimalne standarde

Piran

Hrvaška družba Cavtat hoteli, ki je nedavno od Hotelov Bernardin kupila lucijske hotele na čelu z Metropolom, že povzroča sive lase sindikatom, predvsem pa zaposlenim. Za povrh vsega pa ne uporabljajo slovenščine, niti na uradni spletni strani. 

Hoteli Cavtat, ki spadajo v skupino Liburnia Riviera Hoteli, so februarja zaključili prevzem Metropol resorta. Poleg hotela Metropol so Hrvati v paketu kupili še hotele Barbara, Roža in Lucija. Celoten paket, ki so ga kupili od Hotelov Bernardin, so združili v novoustanovljeno družbo Hoteli Metropol d.d., s katero pa se že pojavljajo težave. 

Težave takoj po prevzemu

Uradna spletna stran je na voljo samo v hrvaščini, nemščini, italijanščini in angleščini, tudi novim zaposlenim so v podpis dali pogodbe v hrvaškem jeziku. A za to, da so sploh zaposlili nove delavce, je moral posredovati sindikat. Novo vodstvo je za primer pred veliko nočjo imelo vsega skupaj le pet natakarjev, sobarice so želeli poslati delati v pomivalnico (kuhinja), zaposlenim naložili, naj sami perejo službena oblačila. "Malenkosti je bilo veliko, ampak je tukaj že od začetka ukrepal sindikat, ker smo pričakovali takšen scenarij," pravi Irena Valenti iz sindikata KS 90


Spletno stran lahko obiščete s klikom na to povezavo.

Njihovi hrvaški kolegi so jih obvestili, da imajo s to družbo veliko težav, delalo naj bi se po minimalnih standardih, z nizkimi cenami na kratek rok. Kot smo uspeli izvedeti, zaposleni sami pravijo, da nimajo stalnih gostov, ker se ti v njihove hotele ne vračajo. Strategija za nakup portoroških hotelov pa naj bi slonela predvsem na dejstvu, da pri nas vidijo še veliko rezerve, tako pri ceni kot tudi pri kakovosti. 

Slovenščina le ena od mnogih težav

Tako se je zgodilo, da so se gostje pritožili, ker na mizi ni bilo lokalnih izdelkov, v restavracijah se toči istrski teran, tudi drugih domačih proizvodov ni na voljo. "Težave so bile tudi z urniki, odnosom nadrejenih, ki so se neprimerno vedli do zaposlenih, težava je tudi v komunikaciji, saj se šele sedaj uvaja slovenščina na dobavnicah in pri IT podpori," še razlaga Valentijeva. 

Zadeve se sicer postopoma izboljšujejo, tudi po pritiskih sindikata, ki ne dopuščajo odstopanj od pogojev, ki so jih zaposleni imeli pri prejšnjih lastnikih. Z nakupom so se Hrvati namreč obvezali, da bodo za kader ohranili vse pravice, čeprav so te precej nizke. Zaposleni kot so receptorji, sobarice, kuharji in natakarji namreč delajo med vsemi prazniki in ob koncih tedna, čeprav je njihova plača le za nekaj deset evrov višja od minimalne. 

 

Začele so padati anonimke obupanih delavcev

"Kakšne nove pogodbe za že zaposlene ne pridejo v poštev, težavo bi lahko povzročala le reorganizacija dela novega vodstva," še opozarja Valentijeva.

In ravno včeraj se je na sedežih številnih medijev pojavila anonimka zaposlenih. "V hotelu delam že veliko let in nikdar ni bilo rožnato, odkar pa so tukaj novi lastniki, je prava katastrofa. Sem mati samohranilka, za poln delovni čas in 45 nadur mesečno mi nakažejo manj kot 850 evrov. Direktor nas sili, da delamo tudi po 12 ur dnevno, ko pa sem javila, da imam vročino, so dejali, da lahko kar za stalno ostanem doma," je zapisala obupana delavka. Vzeli naj bi jim tudi odmor, ki jim pripada po pogodbi, precej drugačen pa naj bi bil odnos do hrvaških (cenejših) delavcev, ki so zaposleni prek hrvaške družbe. Tja naj bi se stekal denar preko fiktivnih računov, ki jih omenjena družba pošilja za storitve, ki niso bile nikdar opravljene. 

Stampedo na portoroške hotele

Na naša obsežna vprašanja o tem, kaj se dogaja v Portorožu, če je vodstvo skupine Liburnia Riviera Hotels na seznanjeno z odnosom novega vodstvenega v portoroških hotelih in ali nameravajo kakorkoli ukrepati, so nam odgovorili le, da v poslu upoštevajo vse zakonske predpise. Z uspešnim vodenjem pa naj bi dvignili vrednost Hotelov Metropol. 

Cavtat Hoteli sicer zelo očitno steguje lovke na portoroške hotele, ne le z novoustavnovljeno družbo in nakupom paketa hotelov od družbe Hoteli Bernardin, nedavno so kupili tudi slabih 16 odstotkov družbe Istrabenz turizem in tako postali eden od večjih posamičnih lastnikov.

Deli novico:

X |  06 .07. 2015 ob  00: 49
Sami ste krivi Slovenci.
Prodali ste drzavu i nek vas tajkuni jebu u glavu.
Sto niste bili pametni i pozitivno poslovali i ne bi doslo do ovakvog scenarija
robi |  19 .05. 2015 ob  19: 06
plača na hrvaškem 350e,z hrano in potnimi stroški.Državi se plača za socialno 100e skupaj450e.En naš Lojze je pa že tak povedo da delavec nerabi druga ko bicikl,kruh pa mleko.bravo lojze
adolf |  19 .05. 2015 ob  18: 57
nimate se kaj bat hrvati imajo radi slovence so pač navajeni da jim gnar nosmo
robi |  19 .05. 2015 ob  14: 27
lepo,da nas hrvati kupujejo,ker so slovenci tisti ko so denar pokradli že čisto drugje in se jim neda ubadat z našo zakonodajo.dragi slovenci kateri ste ostali v hotelih delat ste ga na je.....
delavec |  23 .04. 2015 ob  18: 22
Delo, 16.04.2015 00:00:00
Kar enajst Valantovih poslov na Obali spornih
Revizija Uprava Hotelov Bernardin zadolžena za vložitev kazenskih ovadb zaradi ugotovljenih nepravilnosti
Ljubljana – Revizijska družba Ernst
sindikat |  23 .04. 2015 ob  18: 19
Delo, 16.04.2015 00:00:00
Kar enajst Valantovih poslov na Obali spornih
Revizija Uprava Hotelov Bernardin zadolžena za vložitev kazenskih ovadb zaradi ugotovljenih nepravilnosti
Ljubljana – Revizijska družba Ernst
sindikat |  17 .04. 2015 ob  21: 51
Reševanje NFD z odprodajo lastnine Hotelov Bernardin Obvesti Administratorja o neprimerni vsebini

Prezadolženi Hoteli Bernardin iščejo kupca za svoje hotele

Poslovni dnevnik - ponedeljek, 23.01.2012 Tekst: Matjaž Polanič

Ljubljana - Vse bolj je očitno, da bodo morali Hoteli Bernardin ceno za reševanje družb iz poslovnega sistema NFD plačati s prodajo najmanj enega izmed njihovih hotelskih kompleksov. Glavni izvršni direktor Hotelov Bernardin Čedomil Vojnič in predsednik upravnega odbora družbe Stanislav Valant sta že lani začela s postopki za prodajo okoli pet milijonov evrov vrednega hotela Piran in hotelskega kompleksa Simonov zaliv, ki je ocenjen na okoli 20 milijonov evrov, vendar jima je doslej uspelo prodati le nekatere manjše nepremičnine.
ante |  14 .04. 2015 ob  13: 27
to nije strateški parter već vlasnik koji ima više kreveta nego cijela slovenija
ste hoteli |  13 .04. 2015 ob  23: 26
strateškega partnerja.....evo vam ga...
@@sindikat |  12 .04. 2015 ob  21: 38
Ja to drzi vendar Ali mislite ,da je zdajsnji director Bernardina odlocal o prodaji MEtropola ? Ni ,je pa najbrz podpisal pogodbo ,Saj je director ,saj se razumemo ,pa nadzorni svet odloca tudi kajne,v NS pa so them predstavniki delavcev, pa svet delavcev je dal kako pripombo ? Itd , po prejsnem vodstvu se tolce, da se zakriva ,najbrz kar se sedaj pocenja vendar bo to cas pokazal ko bo prepozno ,kot v ostalih podjetjih v slo, primer MURA
europol |  12 .04. 2015 ob  21: 27
-1
people, people... the only language you need to know is the language of - money. amen.
sindikat |  12 .04. 2015 ob  20: 15
usi so enaki ne glede na to kako se kličejo samo so mislili na grabež "zasluženo nagrado," tudi za ceno neuspeha družbe ki so ostvarili zaposleni z delom

seveda da ni sodeloval v prodaji metropola je samo podpisal hipotekrana posojila in nakup delnic Valantovih neuspešnih podjetij in zdravo družbo zaradi svojih "majhnih“ interesih pripeljal do stečaja in prodaje v delih
1