HITENJE S KREDITI? Okolje Piran k občinskim svetnikom po novo soglasje za zadolževanje

Piran

Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič tik pred lokalnimi volitvami hiti z zadolževanjem podjetja. Pred piranskimi občinskimi svetniki je predlog sklepa, da Okolju Piran odobrijo zadolžitev za dodatnih 1,5 milijona evrov. Sredstva naj bi bila namenjena investiciji ureditve kanala oziroma gradnjo mostovža Sv. Jerneja.

Javno podjetje Okolje Piran je na piransko občino poslalo vlogo za soglasje k dolgoročni zadolžitvi podjetja zaradi investicije v ureditev kanala Sv. Jerneja oziroma gradnjo mostovža v kanalu Sv. Jernej. To nameravajo izpeljati tudi s pomočjo dolgoročnega kredita v višini 1,5 milijona evrov, ki jim ga je na osnovi razpisa odobril Slovenski regionalni razvojni sklad. Kot navajajo, bo vir za odplačilo obveznosti priveznina oziroma pristojbina za privez.

V obrazložitvi, ki jo je Okolje Piran predložilo, preseneča ugotovitev, da dokončna vrednost investicije še ni znana in da predlagatelji že v tej vazi napovedujejo novelacijo po pravnomočnem zaključku postopka pogajanj za izvedbo investicije. Da gre za precej izsiljeno soglasje, kaže po mnenju poznavalcev tudi pripis o potrebi po "čimprejšnjem soglasju občinskega sveta k zadolžitvi", sicer naj bi se posojilna pogodba s slovenskim razvojnim skladom ne mogla skleniti.  

Kot je znano, se javna podjetja, katerih ustanoviteljica je občina, lahko zadolžujejo samo s soglasjem občine pod pogoji, ki jih določi občinski svet in če imajo zagotovljena sredstva za servisiranje dolga iz neproračunskih virov. Zadolženost Okolja Piran je že sedaj precejšnja in je na dan 31. julija 2022 znašala 2.024.355 evrov, skupaj z novim kreditom pa bo presegla 3,5 milijona evrov

Ali se bodo občinski svetniki strinjali z dodatnim zadolževanjem podjetja in potrdili predlog, ki jim ga v sprejetje predlaga župan Đenio Zadković, bo jasno po današnji seji občinskega sveta. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija