HIŠNE PREISKAVE PRI JANKOVIĆEVIH: Pet oseb osumljenih pranja denarja

Kronika

Preiskovalci NPU danes na območju Ljubljane opravljajo 11 hišnih preiskav. Povezane so s sumom zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki sta ga osumljeni dve fizični osebi, ter pranja denarja, ki ga je osumljenih pet fizičnih oseb. Po poročanju medijev hišne preiskave potekajo pri družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane opravljajo hišne preiskave. Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb. Nobeni osebi ni odvzeta prostost, so sporočili z generalne policijske uprave.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 34 preiskovalcev. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Po poročanju portala Siol so med preiskovanci po neuradnih informacijah Jankovićeva žena Mija Janković, sin Damijan Janković in njegova partnerica Ursula Gavish ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec.

Hišna preiskava na domu Zorana Jankovića na ljubljanskem Rudniku se je zaključila okoli 9.30 ure. Med prisotnimi je bil tudi njegov odvetnik Janez Koščak. Janković je novinarjem dejal, da je preiskava potekala zelo korektno, več pa bo povedal na opoldanski novinarski konferenci, so navedli na Siolu.

Portal 24ur dodaja, da so kriminalisti obiskali tudi drugega sina ljubljanskega župana, Jureta Jankovića.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da se sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranje denarja.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen, so še dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  21 .12. 2021 ob  09: 33
Preiskujejo kriminalna dejanja. Je prišel čas tudi ta njega, da ga malo strpamo na hladno un, da mu država pobere vso premoženje...po komunisticno, tako kot mara gos Jankulović bwahahahaha