Hibridni Sončev mrk najbolje viden iz Gabona

Odklop

V delih Afrike, ZDA ter v južnem delu Evrope je danes viden hibridni Sončev mrk. Ta redek pojav je bilo najprej moč opazovati na jugu ZDA, potem pa se je pomaknil proti vzhodu. S kopnega je bil Sončev mrk najlepše viden iz afriškega Gabona, piše britanski BBC.

Mrk se je začel okoli 1000 kilometrov vzhodno od Jacksonvilla na Floridi in je bil viden štiri sekunde. Do najpopolnejšega Sončevega mrka je nato prišlo nad Atlantskim oceanom, približno 330 kilometrov jugozahodno od Liberije, trajal pa je več kot minuto.

Zaradi okrogle oblike Zemlje je bil popoln Sončev mrk viden le na zahodu Afrike, medtem ko je bilo v ZDA in delu južne Evropi Sonce zakrito le delno.

Do Sončevega mrka pride, ko se Luna znajde med Zemljo in Soncem in ga prekrije. Pojavi se lahko le ob mlaju ali prazni luni, gre pa za redek nebesni pojav.

Tokratni Sončev mrk je hibridni, kar pomeni, da gre za popolni in kolobarjasti oziroma obročasti Sončev mrk hkrati. Hibridni mrki so zelo redki, sicer pa v letu dni običajno lahko opazujemo dva Sončeva mrka.

Deli novico: