GOOGLE MOBIL: Spet ga boste lahko srečali pri nas

Slovenija

Ameriški spletni velikan Google, ki od leta 2014 ponuja storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, bo ulice in ceste tudi v Sloveniji fotografiral znova in tako posnetke posodobil. Pravna podlaga pri tem po besedah informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik ostaja enaka kot ob prvem snemanju.

Googlov Ulični pogled uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev pokriva številne države, uporabnikom pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki Galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Z namenom posodobitve posnetkov se bodo Googlovi snemalci tudi v Sloveniji znova odpravili na ceste. Snemanje bo predvidoma potekalo od 15. junija do konca avgusta, je razvidno iz podatkov na Googlovih spletnih straneh.

Kot so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke, pravne podlage in varovalke, kot so denimo brisanje obrazov in registrskih tablic, ostajajo enake kot ob prvem snemanju. Določata jih zakon o varstvu osebnih podatkov in splošna uredba o varstvu osebnih podatkov. Posamezniki, ki želijo več informacij, se lahko po njihovih navedbah obrnejo neposredno na Google.

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled že ob predstavitvi projekta pred leti v mnogih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Google je zato zagotovil visoko raven varovanja zasebnosti, ki med drugim vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic, ki se pojavijo na posnetkih.

Deli novico:

Niente di nuovo |  14 .06. 2018 ob  10: 07
Ma je kdo rekel Googlu da se od 2014 ni nič spremenilo? Oziroma, ješe bolj degradiralo
jst |  14 .06. 2018 ob  09: 27
se bom vozu za/pred njimi, da bom skozi na webu
Zui |  14 .06. 2018 ob  08: 36
Ah te korporacije
sky |  14 .06. 2018 ob  07: 35
Se da dobit kakšen kontakt od teh snemalcev? Kje se bodo vozili in kdaj? To bi moral bit kontakt na nivoju države.
Đubre |  14 .06. 2018 ob  07: 08
Zakonsko prepovedat te špionske variante. Folk spregledat dejte preden bo prepozno !