FABIANI DELI KRAŠEVCE: Mu bodo svetniki odvzeli naziv 'častnega občana'?

Slovenija

Na četrtkovi seji občinskega sveta Občine Komen bodo svetniki med drugim odlačali tudi o odvzemu naziva častni občan Maksu Fabianiju. O tem je v Štanjelu že razpravljal vaški odbor, ki je sprejel sklep, naj župan Erik Modic "takoj umakne to točko z dnevnega reda in naj ne škoduje ugledu Štanjela, ki ga je v zadnjih letih pridobil."

"Človeku, ki je za Štanjel ogromno naredil, ki ga časti cela Evropa, o katerem domačini, ki so ga poznali in z njim delali nimajo žal besede… hočejo nekateri oz. njihovi potomci, ki so sodelovali pri požiganju in miniranju Štanjela odvzeti ta naziv. Ne vem čemu in komu je v interesu hujskati ljudi, pogrevati in potvarjati zgodovinska dejstva," je zgrožen komenski občinski svetnik in vaščan Štanjela, Ivo Kobal.

Prof. dr. Maksimilan Fabiani je sicer častni občan Občine Komen leta 2017 posthumno postal na predlog Zavoda Fabiani. Tisti vaščani Štanjela, ki so nad predlogom za odzvem naziva častni občan zgroženi, pa svarijo, da je Komisija za podelitev občinskih priznanj predlog podala na podlagi anonimnega pamfleta, po njihovem mnenju pa predloga sploh ne bi smela obravnavati, saj je brez imen predlagateljev. 

"Pred občinskim svetom bo v četrtek odgovorna odločitev, kako se opredeliti," zato pravi Jožef Švagelj, ki je v dopisu nanizal vrsto razlogov, zakaj je odvzem priznanja arhitektu Fabijaniju neutemeljen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
čarli |  23 .04. 2019 ob  16: 10
Predlagam, da se ime Slovenija, spremeni v Butale. Le takrat bom razumel smisel vseh teh veleumnih predlogov.