ERJAVEC PO OBISKU V IZOLI: Treba se je pripraviti na nova plimovanja; napovedana za sredo in četrtek

Izola

Visoka plimovanja so nov pojav, ki se bo v prihodnje zaostroval in na katerega se bo treba navaditi, je ob seznanitvi s posledicami zadnjega plimnega vala v Izoli poudaril minister za obrambo Karl Erjavec. Spremljal ga je tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Prav zato bo treba pripraviti poseben načrt za preprečitev večjih škod.

Karl Erjavec, Danilo Markočič in Srečko Šestan (od leve proti desni)

Erjavec je v izjavi medijem ob robu današnjega obiska na slovenski obali ocenil, da gre pri izrednem plimovanju za nov fenomen, ne pa za dogodek, ki bo nastopil samo enkrat na 50 ali 100 let. Prepričan je, da se bodo tovrstni pojavi v prihodnosti zaostrovali, zato je treba poiskati ustrezne rešitve, kako se zoperstaviti visokemu morju. "Vemo, da je možno to preprečiti z ustreznimi sredstvi, z ustrezno opremo in tudi s preventivo," je dodal minister in posebej izpostavil prav pomen ozaveščanja prebivalstva.

Ob tem se je Erjavec zahvalil vsem, ki so sodelovali pri intervencijah ob izrednem plimovanju v prejšnjem tednu. Dodal je, da so se z županoma Izole in Pirana dogovorili, da bodo skupaj pripravili tudi seznam, kaj je zdaj najbolj nujno treba nabaviti, da se bodo lahko zoperstavili takšnim pojavom.

Erjavec je prav tako prepričan, da bo moralo ministrstvo v zvezi s pojavom visokega morja predvideti posebna sredstva. Če se bodo takšni fenomeni pojavljali vsako leto, je po njegovem mnenju namreč bolj racionalno nabaviti ustrezno opremo za zmanjševanje škode. Kar se tiče možnosti novih plimovanj v prihodnjih dneh pa država v tem trenutku ne more narediti nič bistvenega, je pojasnil minister. Ljudi je pozval k samozaščitnemu obnašanju.

Šestan je pojasnil, da je primerov rešitev, naj bodo to baraže ali druge pregrade, po svetu veliko, treba pa bo najti tisto, ki bo najustreznejša za specifično območje. Idejno rešitev bi po njegovi oceni bilo mogoče pripraviti že v nekaj mesecih.

Ob tem pa je Šestan zavrnil očitke, da protipoplavno alarmiranje ni bilo pravočasno. Plima je bila namreč napovedana nekaj dni vnaprej, zato "ni nobenega opravičila, da to nismo vedeli". Kot je dodal, za postavitev protipoplavnih vreč ni treba čakati na sireno.

Po informacijah poveljnika civilne zaščite morje ta konec tedna ne bi smelo prestopati bregov, se pa zato spet pripravlja povišana plima v sredo in četrtek. Kot je dodal, lahko prebivalci uporabijo zaščitna sredstva, ki so jih že uporabili pred tednom dni.

Po besedah izolskega župana Danila Markočiča so samo v njihovi občini po grobih ocenah utrpeli za 1,8 milijona evrov škode, v Piranu za dva milijona evrov, v Kopru in Ankaranu pa za več kot 600.000 evrov, zato ocenjujejo, da bodo presegli prag 0,3 promila BDP, po katerem lahko na upravi za zaščito in reševanje sprožijo postopek, da se dogodek obravnava kot naravna nesreča. Šestan pa je navedel, da je sklep za začetek ocenjevanja škode že pripravljen.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  27 .11. 2019 ob  11: 09
Še dobro da je Erjavec prišel v Izolo, sedaj ne bo več poplavljalo.
kaslc |  23 .11. 2019 ob  11: 32
Fenomen razlada o fenomenu.
Penzionerji ugrabili Izolo .Odpovedali na celi črti.
Zakaj ne vprašajo tistih ki so poplave doživeli.
Tožit bi morali osebno Kolenca ker ni nadaljeval projektov od Klokota in dvignil obalo za dodatbih 25 do30 cm.
zoran13 |  22 .11. 2019 ob  23: 13
POPLAVE