DANES OBISK ERJAVCA: V Izoli so se pristojne službe izkazale ob poplavah, kako naprej?

Izola

Danes bosta Izolo obiskala minister za obrambo Karl Erjavec in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan. Župan Danilo Markočič bo ministra in poveljnika, skupaj z namestnikom poveljnika civilne zaščite v Občini Izola Denisom Udovičem, direktorjem Komunale Izola Denisom Beletom in predstavniki Gasilske zveze Izola, PGD Izola in PGD Korte, seznanil z razsežnostjo zadnjega plimnega vala v Izoli.

V nadaljevanju srečanja se bodo pogovarjali o možnih rešitvah, s katerimi bi preprečili nadaljnjo škodo ob visokem plimovanju, ki se nam obeta še v tem in v začetku prihodnjega meseca, ter o ukrepih države po tem, ko so istrske občine prijavile skupno škodo ob nedavnem plimnem valu, so sporočili z izolske občine.

Spomnimo, v torek prejšnji teden, ko se je začelo povišano plimovanje morja, so prve vreče v Izoli pripeljali okoli 20. ure zvečer. Pričeli so s postavljanjem zapor, ne samo z vrečami, ampak tudi z napihljivimi rumenimi pregradami. Ves čas so spremljali dvig gladine morja, poplave in njihovo širitev. Takoj ko je voda začela vdirati v objekte, so jo pričeli črpati in pomagali vsem, ki so pomoč potrebovali. Ob najvišji plimi, ko je višina vode v torek zvečer segla vse do 373 centimetrov, je bila na delu tudi dežurna služba komunale in zaposleni komunale, ki so bili na terenu med 19. in 2. uro zjutraj.

Ob prvih poplavah so bili ljudje manj pripravljeni, ob ponovitvi nekoliko bolj. Pri drugem poplavljanju so imeli zjutraj tudi sireno, ki je opozorila na izredne razmere. "Še vedno imajo ljudje občutek, da morata za vse poskrbeti občina in komunala, ne razmišljajo, da si mora vsak svoje imetje najprej sam zaščiti. Vreče s peskom smo recimo množično delili že pred dvema letoma, ko je hudourniška poplava poplavila Izolo, a so jih ljudje po tem dogodku vrgli v smeti. Zdaj pa so ponovno pričakovali, da bomo vreče priskrbeli mi. Tudi zdaj je komunala prinesla in razdelila okoli 700 vreč," ob tem opozarjajo na izolski občini. Vreče so po naročilu civilne zaščite pripravljali na izolski komunali.

"Delo je potekalo vedno usklajeno in po navodilih civilne zaščite ter gasilcev, ki so sproti ocenjevali višino vode in ogroženost objektov," so opisali na izolski komunali in dodali, da so ves čas izrednih razmer budno nadzorovali delovanje kanalizacijskega sistema, ki je ves ta čas deloval popolnoma brezhibno in z vso zmogljivostjo, tako je po najvišji plimi voda v zelo kratkem času tudi odtekla.

V času povišanega plimovanja je bilo v Izoli na terenu okoli 25 gasilcev GB Koper ter PGD Korte in Izola, okoli 10 predstavnikov Komunale Izola, župan in predstavniki občinske uprave, med njimi tudi namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič, ter prostovoljci. Skupno so bili v dneh, ko je poplavljalo morje, na terenu 24 do 30 ur. Imeli so okoli 30 intervencij, se pravi, da je 30 občanov poklicalo na pomoč.

Škodo so ocenili na 1,8 milijona evrov. Strošek je Občina Izola v dogovoru z ostalimi istrskimi občinami (vsaka je sicer prijavila svoj strošek) prijavila pristojnemu ministrstvu. Upajo, da bo skupna škoda dosegla 0,3 promila državnega proračuna, ki je pogoj, da lahko pozovejo vse občane, da jim na predpisanih obrazcih sporočijo škodo, nato pride komisija na teren pregledati situacijo in sledi pomoč.

Z ukrepanjem komunale in civilne zaščite, pa tudi občanov in prostovoljcev, so na občini zelo zadovoljni. Ljudje so bili vso noč na terenu, lepo so sodelovali. Župan se jim je že tudi javno zahvalil. 

Župan Občine Izola se vsem, ki ste te dni bili na terenu in pomagali prizadetim občanom preprečiti nastanek še večje škode, iskreno zahvaljuje za prizadevno delo in pomoč.

Posted by Občina Izola - Comune di Isola on Sunday, November 17, 2019

Na Komunali Izola so napovedali natančno analizo tovrstnega primera, da se bodo v prihodnjih letih še boljše odzvali in hitreje ukrepali.

"Velikega pomena za omilitev tovrstnih ekstremnih dogodkov je ozaveščenost javnosti. Cilj je tudi podučiti in pozvati prebivalce na poplavno ogroženih območjih, da je ob tovrstnih ekstremnih plimovanjih najbolj učinkovita samozaščita ter tehnični preventivni ukrepi, s katerimi lahko zavarujejo oz. učinkovito preprečijo škodo na svojem imetju. Vsekakor pa apeliramo na vse prebivalce Izole, da ob opozorilih na izredne vremenske razmere v čim krajšem času pristopijo k pripravam za zaščito svojih domov," še pravijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija