EPIDEMIJA UNIČUJE MLADE DRUŽINE: "Priznam, včasih poberem kruh iz smetnjakov"

Slovenija

Zaradi epidemije niso na udaru samo starejši in kronični bolniki, epidemija daleč od oči javnosti uničuje socialno ogrožene družine, matere samohranilke in predvsem otroke. To je pet resničnih zgodb, ki jih obravnava Zveza Prijateljev mladine Ljubljana Moste.

Koliko jogurtov lahko kupim za ceno enega telefonskega klica?

Prva je zgodba ženske, ki je mati kot otroka ni sprejela. Pri 15. letih je odšla od doma soočena z zavrženostjo in že v najstniških letih so se začele težave z zdravjem. Sledil je tumor v glavi, bila je operirana in nekatere posledice, ki so pri tem nastale, jo bodo spremljale vse življenje. Ustvarila si je partnerski odnos. Nato je partner izgubil službo in se znašel v bitki z bratom zaradi premoženja po smrti staršev. Zaradi neznanja o postopku dedovanja so se znašli v primežu manipulacije in posledično finančni stiski.

Obrnila se je za pomoč na Center za socialno delo (CSD), vendar ni znala pravilno izpolniti niti obrazca, zato so ji jih konstantno zavračali. "Odslovili so me s komentarjev, naj jih pokličem, če bom še kaj potrebovala, jaz pa sem v mislih le preračunavala, koliko jogurtov lahko kupim za svojo družino za ceno tega klica, ki je njim samoumeven in iz katerega je jasno, da moje stiske na začutijo," razlaga.

Petčlanska družina se je znašla v dolgovih in pod pritiski izvršiteljev. Vsi trije otroci imajo težave z zdravjem. Hči trpi zaradi pogostih krvavitev iz nosu in glavobolov, sinu se je naredil benigni izrastek v desnem ušesu, vsi trije otroci pa imajo težave s kožo. Z rednimi prihodki niso zmogli pokriti rednih življenjskih stroškov. Drugim ljudem so se začeli umikati, kar je vodilo v osamo.

Pri poskusu zmanjševanje stroškov je ostala neplačana tudi kakšna položnica za zdravstveno zavarovanje, vsak obisk zdravnika zato postane plačljiv. Otrokom želi prihraniti stisko, zato je hvaležna vsakomur, ki ji stoji ob strani in pomaga.

Z bivšim soprogom sta marca dobila odpoved v službi v turizmu

Druga je prav tako zgodba ženske, ki je konec marca zaradi epidemije izgubila službo v turizmu. Je visoko izobražena, vendar je po ločitvi od moža ostala sama z otrokom v stanovanju, ki ga je potrebno še odplačati. Brez službe je ostal tudi bivši soprog, ki je prav tako delal v turizmu. Ostala je brez svojega prihodka in brez preživnine za otroka. Ob tem priznava, da je stiska tako huda, da včasih pobere kruh iz smetnjakov. Najbolj močno pa upa, da bo čim prej dobila novo službo.

Po porodniškem staležu odpoved zaposlitve

Tudi tretja je zgodba ženske, ki je konec marca zaključila porodniški stalež. A namesto, da bi začela delati, ji je delodajalec izročil sklep o prenehanju zaposlitve. Zdaj je ostala sama z otrokom brez prihodkov.

Banka je zaračunala 'neznane obresti' in jih tudi iztožila

Četrta je zgodba moškega, čigar družina bo izgubila hišo. Kot pravi, sta hišo z ženo pošteno zgradila sama, a naj bi ju banka ogoljufala in jima po celotnem odplačilu dolga zaračunala 'neznane obresti' in jih tudi iztožila. V tem času sodnih postopkov je zbolel, prav tako žena, s katero sta ostala brez prihodkov. Edino premoženje, ki ga imata, je hiša, a jo bosta po odločitvi sodišča izgubila.

Zaradi izgube službe se je hudo obremenjeval in doživel možgansko kap

In še peta zgodba ženske, ki je pred osmimi meseci rodila drugega otroka. Prejemala je porodniško nadomestilo, medtem ko je soprog delal v gradbeništvu. Prihodki so zadostovali za osnovne življenjske stroške in rabljeno vozilo. Marca letos je mož izgubil službo in verjel je, da ga je delodajalec prijavil na Zavod za zaposlovanje. Pri CSD nista uspela urediti zadev za nadomestilo iz naslova zaposlitve. Kontakta osebe nista dobila, karantena pa ni dopuščala osebnega obiska CSD.

Soprog se je zaradi izgube prihodkov močno obremenjeval in ves čas ga je bolela glava. Potem pa je aprila med kosilom nenadoma padel s stola ter obležal nezavesten. Doživel je možgansko kap. Od takrat je priklenjen na posteljo, sama pa je ostala z dvema majhnima otrokoma in porodniškim nadomestilom, ki ne pokrije niti polovice položnic. Te niso plačane, saj ne morejo biti, kje so šele stroški za otroško hrano in pleničke.

Svoj prispevek lahko nakažete s poslanim SMS z besedo VERIGA ali VERIGA5 na številko 1919, ali na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija