ENA GLAVNIH PROMETNIC V POSTOJNI SIJE V NOVI PODOBI: To so njene novosti (FOTO)

Slovenija

V Postojni so sklenili nekaj več kot enoletno prenovo Tržaške ceste, ene glavnih prometnic, ki vodi skozi mestno jedro. Glavnino ulice so preuredili v območje umirjenega prometa, in čeprav je po temeljitih gradbenih posegih zaživela že pred nekaj meseci, jo bodo uradno odprli v nedeljo na prireditvi Po-stoj na živi ulici ob druženju z občani.

Ulica nima le novega videza ter prenovljene sprehajalne in vozne površine, kjer promet ostaja enosmeren, urejena je tudi kolesarska steza, zasadili so več kot 50 dreves, večinoma zelo odpornih koprivovcev, obenem pa uredili odvajanje meteornih voda in fekalij ter telekomunikacije, je na današnji novinarski konferenci povedal postojnski župan Igor Marentič.

Ulica, na kateri je bilo pred prenovo okrog 90 parkirišč, jih ima zdaj le še okrog 50 s prvo uro parkiranja zastonj, pred osnovno šolo pa je dovoljeno le petminutno parkiranje za dovoz otrok. Občina sicer načrtuje še skoraj 20 javnih parkirišč na dveh območjih ob Tržaški cesti, del katerih bo urejen v sklopu načrtovane obnove avtobusne postaje.

Cona umirjenega prometa z omejitvijo hitrosti 10km/h obsega del od začetka ulice pri hotelu Kras do Srednje gozdarske in lesarske šole (SGLŠ), od koder je dovoljena hitrost 20km/h. Pojavljajo se pomisleki, ali bodo vozniki dejansko upoštevali tako nizko hitrost, župan pa zatrjuje, da namestitve radarjev zaenkrat ne načrtujejo.

Tržaška cesta je po novem urejena enonivojsko, torej brez klasičnega pločnika, dvignjenega nad višino cestišča, ampak je ta v isti višini kot cestišče. Na obeh straneh so površine za pešce s klopmi, prenovili so javno razsvetljavo, pri čemer so povečali število svetilk in jim zaradi svetlobnega onesnaževanja zmanjšali svetilnost. Kot poudarja župan, so svetilke pomembne zaradi večerne osvetljavo mestnih znamenitosti oz. "večerne vedute".

V bližini SGLŠ občina jeseni načrtuje tudi postavitev nove postaje za izposojo koles, drugo pa naj bi namestili na območju Postojnske jame. V sklopu prenove ulice bo Postojna dobila tudi dvigalo in javne sanitarije, s katerimi bo upravljalo javno podjetje za vodovod in kanalizacije Kovod Postojna.

Bo besedah župana je Tržaška cesta s prenovo tudi varnejša za pešce in predvsem osnovnošolce. Povedal je še, da se je občina v sklopu prenove odločila lastnikom lokalov in trgovin na Tržaški cesti nameniti subvencije v skupni vrednosti 80.000 evrov zaradi izpada prihodkov zaradi zaprtja ceste za lani in letos.

Vrednost investicije je znašala 2,4 milijona evrov, skupaj s prenovo Jenkove in Stritarjeve ulice pa 3,3 milijona. Občina bo skušala lastnike stavb na Tržaški spodbuditi k obnovi fasad, ki kazijo podobo ulice, zato bo v proračunu za naslednje leto namenila določena sredstva za sofinaciranje sanacije fasad, je napovedal Marentič.

Čeprav je bilo pred prenovo veliko govora, da bodo ulico zaprli za promet, kar je trend v veliko mestih, je javna razprava pokazala, da si občani ne želijo popolne zapore. So pa s prenovo pešci in kolesarji dobili več prostora, ki je namenjen le njim.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija