Egipt izgnal turškega veleposlanika

Svet

Egipt je danes sprejel odločitev o izgonu turškega veleposlanika v Kairu. Vzrok so izjave turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ki jih v Egiptu označujejo kot provokativne in po njihovem mnenju predstavljajo vmešavanje v notranje zadeve države. V Ankari so že napovedali recipročen ukrep.

Turški premier je v četrtek med obiskom v Rusiji obsodil avgustovsko nasilno zatrtje protestov privržencev odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, v katerem je bilo ubitih prek 600 ljudi.

Dan po protestih, 15. avgusta, sta Egipt in Turčija vzajemno poklicala svoja veleposlanika na posvetovanja v domovino. Erdogan je nato v začetku septembra napovedal, da se bo turški veleposlanik vrnil v Kairo, medtem ko Egipt v Ankari še vedno zastopa le odpravnik poslov.

Egiptovsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so se odločili za tri ukrepe, in sicer za izgon turškega veleposlanika in znižanje ravni diplomatskih odnosov ter za to, da se egiptovski veleposlanik ne bo vrnil v Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladajoča turška Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je razvila zavezništvo z odstavljenim predsednikom Mursijem, sicer pripadnikom Muslimanske bratovščine. Mursija, ki je zmagal na predsedniških volitvah junija lani, je vojska odstavila 3. julija letos po množičnih protestih v državi.

Deli novico: