Država omilila predpise glede izolskih "barak"

Izola

Na izolski občini so že prejeli smernice vseh pristojnih ministrstev in drugih služb v zvezi s predlogom odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za podeželje. Strogi režimi, ki v celoti prepovedujejo kakršen koli objekt, pa bodo očitno nekoliko omiljeni, je na današnji seji občinskega sveta povedala predstavnica občine Vesna Vičič.

V zvezi z odlokom, ki so ga v prvem branju obravnavali na oktobrski seji občinskega sveta, je občina zaprosila za smernice vsa pristojna ministrstva, nazadnje so v začetku tedna prejeli smernice ministrstva za kulturo, je pojasnila vodja občinskega urada za urejanje prostora Vičičeva.

Na mizi vse smernice

Tako imajo zdaj na mizi vse smernice, pri čemer "nam nekatere tudi omejujejo nekatere zadeve, ki smo si jih zamislili". Sicer pa je vodja urada za urejanje prostora poudarila, da bodo najstrožji režimi, po katerih se na kmetijskih zemljišč ne sme postavljati niti najpreprostejših pomožnih objektov, nekoliko omiljeni. Na vprašanje, ali to pomeni, da se bo nekatere objekte vendarle rušilo, pa Vičičeva v tem trenutku ni mogla odgovoriti.

Na podlagi prejetih smernic popravljen odlok bodo predvidoma v januarju obravnavali na občinskih komisijah, nakar bo dokument doživel tudi javno razgrnitev, je dodala.

Na novo bodo definirali merila in pogoje

Z omenjenim odlokom naj bi na novo definirali merila in pogoje za umestitev pomožnih kmetijskih objektov ter pri tem ob upoštevanju lokalnih specifik dosegli poenotenje meril za naprej in sanacijo obstoječih objektov. Pripravo odloka je pospešila odločitev Sklada RS kmetijskih zemljišč in gozdov, ki je po vrsti ugotovljenih nepravilnosti pri zakupnikih številnim zagrozil z razlastitvijo.

Razprava se je spet sukala okoli odgovornosti župana

Včerajšnja razprava o stanju kmetijskih zemljišč v občini se je sicer spet sukala okoli odgovornosti župana Igorja Kolenca, ki naj bi s pobudo za podroben inšpekcijski pregled sprožil reakcijo sklada. Ob tem je Edi Grbec (Združeni za Izolo) pojasnil, da so prebivalci podeželja že dolgo opozarjali na problem črnih gradenj na kmetijskih zemljiščih in na parcele sklada, ki so jih posamezniki in družbe iz notranjosti države jemali v zakup po ceni, ki je bila več desetkrat višja od realne. Župan Igor Kolenc je predstavnike sklada in ministrstva za kmetijstvo sklical na pobudo krajanov, a je nato sklad samovoljno in v nasprotju z dogovorom začel pošiljati obvestila zakupnikom, je spomnil Grbec.

Kolenc pa je ocenil, da je šlo za zavestno odločitev sklada, s katero bi povzročil "revolt" proti dejavnostim občine.

Alojz Zorko (Izola je naša) pa je menil, da je izvirni greh v tem, da občina ves ta čas in vse do danes nima ustreznega prostorskega akta. Kolenc pa je odvrnil, da je občina imela različne področne dokumente, a sklad ni upošteval nobenega od njih, medtem ko bo odlok, ki je v pripravi, usklajen tako z resornimi ministrstvi kot s skladom.

Deli novico:

m |  13 .12. 2013 ob  12: 20
Ce nebi imeli morja se sploh nebi ubadali z barakami..