DOGODEK BREZ PRECEDENSA NA TRGU EVROPE: Pahor na meji med Goricama obeležil 30 let samostojnosti (FOTO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj na Trgu Evrope v Novi Gorici skupaj z visokimi italijanskimi gosti obeležil 30. obletnico slovenske osamosvojitve. V nagovoru je izpostavil, da je tovrstno skupno praznovanje "dogodek brez precedensa".

Foto: Jure Makovec/STA

Slovesnost na trgu, ki leži na meji med Gorico in Novo Gorico, so priredili generalni konzulat Slovenije v Trstu, obe krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) -, Kulturni center Lojze Bratuž ter Kulturni dom v Gorici, so sporočili iz urada predsednika republike.

Slovesnosti sta se udeležila tudi slovenska ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch in predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga.

Borut Pahor

Predsednik Pahor je slovesnost v Novi Gorici označil za dogodek brez precedensa. Poudaril je, da Sloveniji veliko pomeni, da so italijanski sosedje pripravljeni s Slovenci deliti ponos in radost ob slovenskem nacionalnem prazniku"Tukaj smo pred skoraj dvajsetimi leti praznovali vstop Slovenije v Evropsko unijo in se veselili skupne evropske prihodnosti," je poudaril Pahor.

Ob tem je spomnil na obisk pri italijanskem predsedniku Sergiu Mattarelli aprila letos v Rimu. Takrat sta se po Pahorjevih besedah predsednika pogovarjala o stisku rok pred dvema spominskima obeležjema v Bazovici in govorila o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini v Italiji. Strinjala sta se, da so bili zanju to eni najlepših trenutkov v njunih političnih karierah. "Brez vseh drobnih vsakodnevnih dejanj ljudi, ki največkrat ostanejo anonimni, in ustanov, ki na obeh straneh meje negujejo sožitje, pa tisti dan ne bi bil mogoč," je dejal Pahor.

Pahor in Mattarella sta aprila sprejela tudi odločitev, da s pismom povabita k razmisleku o skupni evropski prihodnosti vse državljane Evropske unije. "Prvič se je zgodilo, da so se takemu pismu pridružili vsi predsedniki in predsednice vseh članic EU," je poudaril Pahor.

"V duhu najine privrženosti skupni evropski prihodnosti sva se tudi odločila, da bova v drugi polovici oktobra tukaj, na tem trgu, skupaj nagovorila oba naroda in vse Evropejce," je še napovedal slovenski predsednik. Državi bosta takrat proslavili slovensko-italijansko prijateljstvo in zavezanost evropskim vrednotam, ki bodo omogočile trajen mir, varnost in blaginjo, je poudaril.

Predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Fedriga je v svojem govoru izrazil hvaležnost slovenskemu narodu, ki se je pred 30 leti odločil, da se bo boril za svobodo in lastno državo in demokracijo. "Tega ne bi smeli jemati za samoumevno," je dejal.

Ministrica Jaklitsch pa je izpostavila, da je velik privilegij, da "smo lahko vsi Slovenci povezani v eno skupno narodno telo, čeprav vsi ne živimo v matični domovini."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija