DEBELI RTIČ VABI OBISKOVALCE K ODKRIVANJU: Postavili informativne table in začrtali učne poti

Ankaran

V krajinskem parku Debeli rtič, ki ga je Občina Ankaran z odlokom ustanovila junija 2018, so postavili informativne table o zavarovanem območju narave, z začrtanimi učnimi potmi in številnimi zanimivostmi za obiskovalce. V kratkem bodo postavljene še dodatne tematske in opozorilne table, s katerimi se bo označevanje parka zaključilo.

Krajinski park Debeli rtič je med redkimi naravno ohranjenimi deli slovenskega morja in morskega obrežja, zato je zelo dragocen za ohranjanje biotske pestrosti, so zapisali na občini. Širše območje Debelega rtiča obsega celoten polotok med zalivoma Valdoltra in Sv. Jernej v mejah občine Ankaran, zaliv Sv. Jerneja ter 250 do 450 metrov širok pas morja med omenjenima zalivoma.

Nove informativne table, začrtane učne poti in predstavljene zanimivosti na območju krajinskega parka Debeli rtič obiskovalcem omogočajo podrobnejše spoznavanje tega zavarovanega območja narave. Odkrivanje posebnosti naravnega parka skozi potep po učnih in rekreativnih poteh krajinskega parka zagotavlja koristne in zanimive informacije ter prijetna doživetja v naravi.

Table stojijo na obeh glavnih vstopnih točkah v park, v Valdoltri in na Lazaretu, ob vstopu v vinograd pri Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič ter na velikem makadamskem parkirišču ob plaži Debeli rtič, ki je tudi začetna točka morske in panoramske učne poti.

Obiskovalci si lahko poleg splošnega opisa parka, zemljevida z mejami parka in varstvenih območij preberejo pravila ravnanja v parku, si ogledajo potek učnih poti ter spoznajo tamkajšnje zanimivosti. Vse vsebine so zapisane v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Poleg predstavitvenih vsebin vsaka informativna tabla vsebuje tudi dodatne informacije o varstvu narave in značilnostih krajinskega parka v posameznih letnih časih, pri tem pa so vse table prirejene posamezni lokaciji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  18 .02. 2020 ob  23: 44
Čim manj oznak na osamljene poti. Ko bo gužva ne bo več lepo. Zadnjič smo bli po poti nad strunjanom in je bla taka gužva, da toliko ljudi prej v recimo 30 letih skupaj nisem videl tam. Te table uničijo čar sprehajalnih poti.
Lili |  17 .02. 2020 ob  11: 33
-2
Odkar so kontinentalci naselili obalo in dali roko nad premoženje...gre vse samo navzdol... Vse vajeti v njihovih šapah!
Lili |  17 .02. 2020 ob  10: 39
-3
mene pa zanima, kaj delajo z vsem denarjem, ki so ba in ga kasirajo.Nič ni videt, nobenega razvoja, napredka? Aja...informativne table in nov nadzornik nad NAŠIM premoženjem. Kmalu bomo v tej državi morali plačati tudi za zrak, ki ga dihamo. VEDNO smo primorci hodili za kopanje na Debeli rtič in parkirali pač ob cesti. Sedaj pa evo, NOV VIR PRIHODKOV - GLOBA!!!
Vedno znova se spomnim na besede nekega znanca..kmalu te bo oglobila tudi knjižničarka v knjižnici...
monty |  16 .02. 2020 ob  12: 19
-2
V tej občini vedno več mečejo denar v zrak. Bistvene spremembe ni. Občani so jezni.