DANES BO PADLA POMEMBNA ODLOČITEV: Smo pripravljeni na drugačen scenarij?

Koper

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) bo danes znova odločal o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper, potem ko je odločitev o tem aprila prestavil. Nosilci projekta so prepričani, da bo odbor danes prižgal zeleno luč, pripravljeni pa so tudi na morebiten drugačen scenarij.

Odbor direktorjev EIB bi moral o posojilu za največji slovenski infrastrukturni projekt odločati 9. aprila, a so, kot so takrat pojasnili v hišni banki EU, nekatere točke dnevnega reda prestavili zaradi dolgih razprav, povezanih z brexitom. V medijih so se zaradi zamika odločitve pojavila ugibanja o drugih razlogih za to, med drugim je Siol pisal, da naj bi projekt ovirale nekatere države, ki si te gradnje ne želijo, saj da predstavlja konkurenco njihovim logističnim potem.

Na ministrstvu za infrastrukturo in projektnem podjetju 2TDK so prepričani, da bo EIB posojilo danes odobrila, so pa v 2TDK pripravljeni tudi na drugačen scenarij.

"V tem primeru bomo projekt nadaljevali s komercialnimi bankami," je prejšnji mesec pojasnil generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. Povpraševanje 15 bankam so še poslali, odgovore pričakujejo do 27. maja. Pri njih bi sicer potrebovali za nekaj manj kot 170 milijonov evrov, brez posojila EIB pa za približno 420 milijonov evrov.

Pripravljalna dela so se že začela

Pripravljalna dela za drugi tir med Divačo in Koprom, ki je ocenjen na nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov, so medtem že stekla. Prejšnji teden se je iztekel razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica, razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  16 .05. 2019 ob  10: 38
In iz žepov avtoprevoznikov, ki že od novega leta plačujejo pristojbino na cestnino na ta račun...bravo država di merda
Motoviltz |  15 .05. 2019 ob  13: 14
Spet nakladanje tja v tri dni.
Scenarij je jasen od prvega dne.
Denar bojo pobrali iz naših žepov v obliki kreditov pri komercialnih bankah.
pa še 10-15 let se bojo mastili z raznimi aneksi.