BOLNIŠNICA ŠEMPETER IŠČE DIREKTORJA: Epidemija zrušila vse modele za pozitivno poslovanje

Slovenija

Svet zavoda Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, v katerem je vlada nedavno zamenjala kar pet članov, je na včerajšnji seji sklenil začeti postopek iskanja novega direktorja. Želijo si, da bi bolnišnica kar najhitreje dobila direktorja s polnimi pooblastili, saj sedanji vršilec dolžnosti Radivoj Nardin vodi dve bolnišnici.

Vlada je 30. aprila zamenjala pet članov v svetu zavoda šempetrske bolnišnice, predstavnikov ustanovitelja. Na novo so člani sveta postali Viktor Trojer, Biserka Simčič, Metka Jelinčič Maraž, Vanja Cencič in Anton Harej. Delo bodo opravljali do konca sedanjega mandata, ki se izteče decembra 2021. Jelinčič Maraževa je na novo prevzela tudi vodenje sveta.

"Čim prej želimo dobiti polno operativno vodstvo," je povedala po včerajšnji seji. Imenovanje direktorja izolske bolnišnice Nardina za vršilca dolžnosti je bila po njenih besedah začasna rešitev, saj se mu enoletni mandat izteka. "Sploh pa se morajo po tej epidemiji stvari postaviti na pravo mesto, da se bo bolnišnica sanirala," je še dodala.

Nardin je hkratno vodenje šempetrske bolnišnice kot vršilec dolžnosti na željo takratnega ministra za zdravje Aleša Šabedra prevzel 11. oktobra lani, in sicer za dobo enega leta. Vodenje šempetrske bolnišnice je prevzel od Stanislava Rijavca, ki je odstopil.

Jelinčič Maraževa je po včerajšnji seji sveta kot cilj izpostavila to, da šempetrska bolnišnica dobi več plačanih programov. Zaposleni namreč po njenih trditvah delajo dovolj, a Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bolnišnici nekaterih programov ne plača. Kot je dejala, ima bolnišnica dovolj kapacitet, treba pa bo začeti delati na tem, da dobi tudi plačane programe. Dodatno zniževanje programov je po njenem prepričanju napačna usmeritev, saj je potreb po zdravstvenih storitvah šempetrske bolnišnice dovolj.

Šempetrska bolnišnica bi tekoče že poslovala pozitivno, če ne bi bilo epidemije. Tako pa je v prvih štirih mesecih letošnjega leta ustvarila za okrog 1,8 milijona evrov izgube, predvsem zaradi izplačanih dodatkov zdravnikom in ostalim zaposlenim za delo v času epidemije, je v predstavitvi letošnjega poslovanja svetu zavoda izpostavil Nardin.

Do sredine marca so še poslovali tekoče pozitivno, z epidemijo pa so se zrušili vsi tisti modeli, ki so jih že postavili. Nardin je prepričan, da bodo junija ob vsaj približno normalnem delu rezultati poslovanja znova pozitivni.

Konec februarja je sicer Nardin na seji sveta regije opozoril, da akumulirana izguba šempetrske bolnišnice iz prejšnjih let znaša 16 milijonov evrov, dolg do dobaviteljev pa 14,5 milijona evrov. Kot je tedaj ocenil, je stanje bistveno slabše, kot je bilo doslej znano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija