BODITE PREVIDNI! Tudi na Obali so jih dobili na svoja dvorišča

Koper

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v začetku meseca začela s spomladanskim cepljenjem lisic proti steklini, tudi na Obali. Vabe polagajo s pomočjo letal z višine 300 metrov, in sicer bo to trajalo predvidoma do konca junija. Kot kaže, pa so nekaj vab že našli na svojih dvoriščih prebivalci slovenske Istre. Uprava ob tem opozarja, naj se ljudje vab ne dotikajo.

Polaganje vab pri nas izvajajo s portoroškega letališča, po potrebi bodo vključili tudi letališče v Divači.

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni. Populacija lisic namreč predstavlja rezervoar stekline, piše na spletni strani uprave.

Vabe našli na svojih dvoriščih, tudi na Obali

Akcija cepljenja lisic se izvaja dvakrat letno: spomladi (maja in junija) in jeseni (oktobra in novembra). V vsaki akciji se položi 380.000 vab, in sicer je na kvadratni kilometer položenih med 22 in 26 vab.

Uprava ob tem opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo. Uporabniki družbenega omrežja Facebook že opozarjajo na previdnost, saj naj bi tudi na Obali ljudje že našli vabe na svojih dvoriščih.

Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali

Leta 1988, ko je Slovenija začela s peroralnim cepljenjem lisic prosti steklini, je bilo ugotovljenih 1067 primerov stekline. Po uvedbi letalskega polaganja vab pa je število pojavov bolezni drastično upadlo. Zadnji primer silvatične stekline so ugotovili januarja 2013, in sicer pri lisici.

Če vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oz. najbližjo antirabično ambulanto. Stik z vabo se namreč obravnava kot ugriz stekle živali. Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.

Za steklino vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Večina, 95 odstotkov, smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki. Smrtni primeri med ljudmi so večinoma posledica ugriza steklega psa.

Deli novico:

špinjulet |  21 .05. 2018 ob  09: 16
Še nekaj je zanimivo. Če vašega ljubljenčka ugrizne stekla lisica, ga bodo uspavali kljub temu, da je cepljen.
capo |  19 .05. 2018 ob  16: 23
vabo lahko primeš brez problema, ne jo pa dat v usta kar je normalno...
Lahko nekdo pojasni |  19 .05. 2018 ob  12: 43
to bedarijo "Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali" Kaj delijo morda lisicim žive viruse, da jih okužijo ali da jih cepijo proti? Nikoli slišal, da se pri cepljenu proti gripi cepivo obravnava kot nekaj nevarnega, enako za ostalo.
Gatto matto |  19 .05. 2018 ob  11: 07
-1
Zadeva se dogaja v Istri ne pa v ljubljanskem predelu obala.