BO DRŽAVNI SVET IZGLASOVAL VETO? POPOVIČ PRED SEJO: "Če bo referendum edini izhod, bi lahko ulica dobila domovinsko pravico"

Državni svet bo na današnji izredni seji odločal o morebitni vložitvi veta na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, novelo zakona o nalezljivih boleznih ter zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije. S čimprejšnjim odločanjem želi skupina svetnikov pospešiti uveljavitev omenjenih zakonov. Boris Popovič se kot državni svetnik zavzema za izglasovanje veta.

Kot v zahtevi za sklic izredne seje pojasnjuje skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem, so vsi trije zakoni nujni za blažitev posledic krize zaradi epidemije, interventni zakon pa vsebuje tudi ureditev turističnih bonov, zato je pomembno, da čim prej stopijo v veljavo.

Predloge za odločanje o odložilnem vetu so torej vložili, ker želijo pospešiti uveljavitev omenjenih zakonov. Ustava namreč določa, da lahko DS o zahtevah za veto odloča v sedmih dneh od sprejema zakonov, v tem času pa ti ne morejo biti objavljeni v uradnem listu oziroma stopiti v veljavo. Vsa tri zakonska besedila je DZ sprejel na seji minuli teden.

Novela zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je DZ sprejel s 44 glasovi za in 42 proti, naj bi sicer uresničila ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. Zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinaša 243,5 milijona evrov pomoči predvsem turizmu in povezanim panogam. Na seji DZ ga je podprlo 47 poslancev, osem jih je bilo proti. Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki naj bi prinesel nujne rešitve za krajšanje čakalnih dob in kadrovsko krepitev, pa so poslanci sprejeli s 47 glasovi za in 25 proti.

Če bi DS na omenjene zakone izglasoval odložilni veto, bi jih moral DZ ob ponovnem odločanju podpreti z najmanj 46 poslanskimi glasovi.

Boris Popovič se kot član državnega sveta zavzema za izglasovanje veta, saj meni, da je Zakon o nalezljivih boleznih D "premalo premišljen in sramoten". "S prijateljem dr. Andražem Terškom se trudiva, da državni svet izglasuje veto. Upam, da nama bo s somišljeniki in modrostjo državnih svetnic in svetnikov uspelo in da referendum ne bo nujno potreben," pravi Popovič in dodaja:

"Ponovno se postaviti v situacijo, da bo referendum edini izhod, bi po mojem mnenju nesoglasja in že kar sovraštvo med političnimi poli lahko tako zelo poglobilo, da bi ulica dobila domovinsko pravico, kot jo je imela pred 30 leti, ko se je ravno tako šlo za svobodo."

Popovič "upa na razsodno in nepolitično obarvano odločitev državnih svetnikov, vlade in državnega zbora za splošno dobro vseh". Kot zaključuje, so čustva v zadnjem času tako zelo razgreta, da je skrajni čas, da dobi besedo modrost.

Danes se bo nadaljevalo tudi redno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci med drugim obravnavali dvoletno poročilo o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leti 2018 in 2019. Ta del seje bo delno potekal za zaprtimi vrati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  12 .07. 2021 ob  14: 44
E moj Boris. Zadnji poskusi nabiranja točk... Izpostavljaš se, pa niti med podpisanimi državnimi svetniki nisi, ki so dali pobudo. Luzer.
pinkopalinko |  12 .07. 2021 ob  12: 20
16
Teršek in Popo prijatelja? Ugleden pravnik, skoraj ustavni sodnik prijatelj tipa, ki se je nočeval iz prava, sodiščl in sodnic?

Neverjetno, ali je tudi resnično?
kokodek |  12 .07. 2021 ob  11: 14
16
prav je,da DS izglasuje veto na zakone, a ta o modrosti iz Popotovih ust,je že črni humor, hahaha