BI POSKUSILI TURIZMO IŠTRIANO? Spomini, ki jih ustvarite skupaj z domačini v butičnem obsegu

Koper

V sklopu projekta Turizmo Ištriano, Izkusimo istrsko podeželje: novi (tematski) turistični produkti in njihova promocija, ki ga izvaja UP FTŠ Turistica v sodelovanju z Mestno občino Koper, bodo zaživela nova doživetja, preko katerih boste lahko po bliže spoznali istrsko kulturo, kulinariko in lokalne prebivalce. Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Po izobraževalnih delavnicah, ki so se izvajale v januarju in februarju in so bile namenjene obstoječim in potencialnim turističnim ponudnikom, so sedaj udeleženci pod mentorstvom razvili nove, inovativne turistične produkte, s katerimi bodo popestrili dogajanje na podeželju slovenske Istre in tudi bliže morju.

Doživetja temeljijo na srečanjih z domačini in ustvarjanju novih spominov z namenom spoznavanja kulture, tradicije ter kulinarike. Hkrati pa doživetja sledijo trendom v turizmu, kot so individualna butična ponudba za manjše skupine oziroma pare, iskanje najboljše lokacije za 'selfije', uporaba konoplje v istrski kulinariki ipd. Doživetja temeljijo na trajnostnem pristopu, k razvoju celotne destinacije slovenske Istre, kjer domačini aktivno soustvarjajo turistično ponudbo po meri lokalnih prebivalcev z namenom poudariti in ohraniti kulturo in zgodovino Istre ter nadgraditi obstoječo ponudbo. Vsa doživetja s podrobnejšimi informacijami so objavljena na www.zakladi-istre.si.

Tako je že v mesecu maju zaživelo sedem novih doživetij, in sicer Brunch for bunch, Dišeči pečat Istre, My tasty way of Portorož, Odkrivanje lepot in dobrot Strunjana, Kuharska delavnica: domači njoki, Romantični oddih v vinogradu in Aktivni oddih v dolini reke Rižane. V jesenskem ciklu pa bo zaživelo še dodatnih osem novih doživetij.

Brunch for bunch oziroma Življenje na domačiji nove generacije boste na Domačiji Butul na Manžanu lahko v štiri do šesturnem doživetju izkusili in spoznali uporabo lokalnih in sezonskih sestavin pri vzpostavljanju kakovostnega življenja v lokalnem okolju.

Ogledali si boste oljčnik in degustirali oljčno olje, spoznali čebelarjenje ter si ogledali panj, poleg tega pa po bliže spoznali lov na tartufe, odkrili svet konoplje ter njeno uporabo v kulinariki, vse skupaj pa bo zaokrožil didaktični tri hodni jedilnik z razlago sestavin in trajnostnega pristopa h kulinariki, kar bo pospremila tudi predstavitev vin Butul wine Selection. Rezervacije in informacije za omenjeno doživetje so dostopne na: www.butul.netinfo@brunchforbunch.com ali butul@siol.net, 00 386 41 718 219.  

Doživetje Dišeči pečat Istre bo na Mihotovi domačiji v Pisarih potekalo 18. in 19. maja. Na dobre štiri ure dolgem doživetju boste spoznali, kako izdelati naravne kozmetične izdelke iz istrskih zelišč oziroma odkrili skrivnost, zakaj so naše none izgledale tako lepo.

Na začetku doživetja vas bo pričakal domači aperitiv dobrodošlice, sledili bodo vodeni ogled nasadov zelišč, prikaz tehnologije destilacije, predstavitev in degustacija eteričnih olj in hidrolatov Istre, delavnica izdelave kozmetičnih izdelkov in sproščanje. Rezervacije in informacije: vinko.zupancic@gmail.com, 041 609 884  (Vinko). Prenočišče pa lahko rezervirate na: http://zakladi-istre.si/kje-prespati.

My tasty way of Portorož je štiriurno doživetje, ki vas bo popeljalo po obali slovenske Istre s pet hodnim istrskim menijem na različnih lokacijah in na odkrivanje lokacij za najboljše 'selfije'. Doživetje vključuje vodeni ogled po slovenski obali, pet hodni meni z vključeno pijačo, plastenko vode in pohodne palice. Na voljo bo 18. maja, za rezervacije in informacije pa se lahko obrnete na: mihaela@tourismslovenia.eu, (040 425 262 – Mihaela).

Doživetje Odkrivanje lepot in dobrot Strunjana vključuje dvodnevno razvajanje ob domačih dobrotah kmetije Knez v Strunjanu z vodeno degustacijo oljčnega olja, istrskih vin ter vodenim pohodom po Strunjanski dolini in Mesečevemu zalivu.

Doživetje, ki vključuje dve nočitvi z zajtrkom, dve večerji na domačiji Knez s tri hodnim menijem, kosilo v kantini Rikardo Portorož, vodeno spoznavanje oljčnega olja in vodeno kombiniranje in okušanje lokalnih vin ter celodnevni voden pohod z lokalnim turističnim vodnikom, bo na voljo od 31. maja do 2. junija. Rezervacije in informacije: www.storitve-knez.si, (041773034 – Mirjan). 

Vsi, ki bi se želeli naučiti priprave njokov, pa se lahko 8. julija udeležite kuharske delavnice priprave njokov in večerje, ki bo v Hiškah slovenske Istre v Truškah. Nona Ervina, Šavrinka, bo v sklopu triurnega doživetja z vami obudila tradicijo. Rezervacije in informacije so dostopne na: www.hiske.si, info@hiske.si, (041 248 964 – Mateja).

Tisti, ki bi radi izkusili Romatični oddih v vinogradu, pa boste to lahko storili med 14. in 16. junijem v Vinski kleti Bordon v Dekanih. Tridnevno doživetje vključuje dve nočitvi z istrskim in slovenskim zajtrkom, ogled domačije Bordon, ogled reke Rižane, učno urico o vinu, vodeno degustacijo vin in oljčnega olja z domačim istrskim narezkom, treking v ekološkem vinogradu, piknik v naravi, obisk izvira reke Rižane in večerjo. Rezervacije in informacije: www.vinabordon.sibordon.wines@gmail.com, (041 315 529 – Mojca). 

Kolesarjenje, pohodništvo, domači refošk, istrska kulinarika in še več vas pričakuje na aktivnem oddihu ob reki Rižani. Doživetje bo na voljo med 21. in 23. junijem v Apartments Moments in Vinski kleti Bordon v Dekanih.

Doživetje vključuje dve nočitvi z zajtrkom, večerno kolesarjenje po Parenzani ob reki Rižani, ogled rižanskih brzic na 'Portonu', sprehod čez Rižano bosih nog, obhod in ogled Kopra, večerja v Pizzeriji pod Pergolo, s tipičnimi istrskimi sezonskimi jedmi, vodeni pohod okoli hriba Tinjan, ogled cerkve iz 15. stoletja, kosilo na Tinjanu, vodeno degustacija s prigrizki v vinogradu vinske kleti Bordon, ogled izvira reke Rižane, hrastoveljske cerkve s freskami, stolpa v Podpeči s kratkim sprehodom po kraškem robu, kosilo v istoimenski gostilni v Črnem kalu ter ogled vodarne RVK. Rezervacije in informacije: www.vinabordon.si, bordon.wines@gmail.com, (041 315 529 – Mojca).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija