BEOVIĆEVA NEPRIJETNO PRESENEČENA NAD RASTJO OKUŽB: "Lahko nas doleti vnovično zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog"

Slovenija

V Sloveniji so v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov. Iz bolnišnice so odpustili štiri bolnike s covidom-19, tam jih ostaja še šest. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako v petek ni nihče umrl.

Doslej so v Sloveniji opravili 105.652 testov na covid-19, potrdili so 1679 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 160 oseb, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org. Doslej je umrlo 111 bolnikov.

Med 30 na novo potrjenimi okuženimi je večina mladih. Kar 18 jih je starih do 44 let, med njimi je otrok, star do štiri leta. Pet na novo okuženih je v starostni skupini od 45 do 54 let, trije v starostni skupini od 55 do 64 let, dva v starostni skupini od 65 do 74 let, po eden pa v starostnih skupinah od 75 do 84 let in nad 84 let.

V petek so največ okužb z novim koronavirusom vnovič potrdili v Ljubljani, in sicer pet. Med manjšimi občinami izstopa občina Črenšovci s štirimi potrjenimi primeri. Okužbe so sicer potrdili na različnih koncih Slovenije. Po dve okužbi so potrdili v občinah Maribor in Cerknica, po eno pa v še 14 občinah.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da je za covidom-19 zbolela tudi zaposlena oseba nezdravstvenega profila na pediatrični kliniki. Takoj ob pojavu znakov okužbe je ostala doma in opravila ustrezno testiranje. Oseba ni bila neposredno udeležena v zdravstveni obravnavi bolnikov in je pri delu ves čas nosila kirurško masko, so pojasnili. Obenem so dodali, da še pregledujejo vse potencialne stike zaposlenih in da delo na kliniki medtem poteka nemoteno.

Bojana Beović

Številke so vodjo strokovne skupine za covid-19 Bojano Beović neprijetno presenetile. Kot je povedala za Radio Slovenija, so pričakovali približno 20 potrjenih primerov. "Gre za odraz situacije pred slabimi 14 dnevi in upamo, da bodo nedavno sprejeti ukrepi, kot sta bolj izrazita zapora meje in ponovno nošenje mask, doprinesli k temu, da bomo imeli v naslednjih dneh boljšo situacijo," je dejala. Strokovni skupini in tudi vladi se bo lahko ob nadaljevanju bolj neugodne epidemiološke slike zastavilo vprašanje, kako naprej. Dilema po besedah Beovićeve je, ali počakati na učinke nedavno sprejetih ukrepov ali pa jih že sedaj spreminjati.

Predvsem pa jih moti in skrbi, da se predpisani ukrepi ne izvajajo: "Neprestana so poročila, kako na mejah ni dosledne kontrole, neprestana so poročila o tem, kako poteka življenje denimo po gostinskih lokalih." Če se bo število okužb povečevalo in ukrepov ne bomo dosledno izvajali, nas lahko doleti vnovično zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog, je še opozorila.

V mariborskem zdravstvenem domu še tri okužbe z novim koronavirusom

Med zaposlenimi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so v zadnjem dnevu zabeležili še tri okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da je okuženih skupno enajst njihovih delavcev. Med njimi je osem zdravnikov, trije so reševalci, je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. Vsi okuženi so zaposleni v organizacijski enoti nujne medicinske pomoči, ki deluje tudi v urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. "To je praktično deset odstotkov zaposlenega kadra," je pojasnil Jus in dodal, da nudenje nujne medicinske pomoči bolnikom kljub temu nemoteno poteka.

"Izvajamo vse vrste naše dejavnosti, tudi po zaslugi ostalih zaposlenih, ki so pripravljeni delati v povečanem obsegu ali so celo pripravljeni prekiniti svoj letni dopust in se vrniti na delo," je dodal. Poudaril je, da zaenkrat ne beležijo nobenih okužb ali simptomov koronavirusne bolezni pri bolnikih, ki so bili v stiku z ekipami nujne medicinske pomoči na terenu ali so bili kritičnega dne v njihovi ambulanti v urgentnem centru, prav tako ne pri bližnjih sorodnikih okuženih zdravstvenih delavcev. Kot je dejal, pri nudenju nujne medicinske pomoči bolnikom stalno uporabljajo zaščitno opremo.

Trenutno je v osamitvi skupno 19 zaposlenih v zdravstvenem domu; poleg enajstih okuženih, ki sicer kažejo le blage znake okužbe, torej še osem ljudi. V nedeljo in ponedeljek so predvidena nova testiranja, skupno so doslej testirali 55 zaposlenih v zdravstvenem domu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  05 .07. 2020 ob  09: 20
Meja s Hrvaško bo zelo pretočna do konca turistične sezone. Bodo pa ukrepe uvajali doma. Na zdravje!
Istriano |  05 .07. 2020 ob  07: 49
Je bilo potrebno na hitro odpirati vse meje. Med epidemijo je bilo prestrogo, da nisi mogel niti iz Kopra v Piran, potem pa bella vita in zdaj so rezultati tu.
ojoj |  04 .07. 2020 ob  21: 21
Bolj kot virus, je prisoten strah, kar jim je cilj . To se vidi ze od samega začetka, popolna ignoranca stroke in ko stroka pove kaj preveč se vmeša vladni govorec in demantira stroko. V tej zgodbi ni več nobene logike. Med tednom po cca 1500 testiranih med vikendom cca 700. En del virusa ima vikend pa ne napadaj al kaj. Zdaj se vsiljuje aplikacija, ki stane, koliko? In zopet so bolni zdravstveni delavci in zdaj se tisti, ki se zabavajo ponoci v barih, halo. Pa se to. O krepitvi imunskega sistema pa niti besedice, o tem se ne govori.
Koper |  04 .07. 2020 ob  14: 13
13
Na obali bi se okužbe takoj nehale širiti,če bi naša gospoda zaprla po občinah.
Ker so pa boni pomembnejši od zdravja,je stanje vsak dan slabše.
In mi smo nemočni.
Drek |  04 .07. 2020 ob  12: 27
Za koji qurac smo bili doma zaprti? Situacija je sedaj še slabša! Ne bodo več zaprli regionalnih mej?
vseved |  04 .07. 2020 ob  12: 18
Je politika spet nad zdravjem ? Zakaj ne zaprejo meje z hrvaško?