ARETIRAN NAJVEČJI MAMILARSKI ŠEF PO ESCOBARJU: 500 vojakov ga je lovilo po džungli (FOTO, VIDEO)

Kronika

V Kolumbiji so ujeli najbolj iskanega mamilarskega kralja Daira Antonia Usugo, znanega pod vzdevkom Otoniel, so v soboto sporočile oblasti. Aretacija pomeni veliko zmago za vlado države, ki velja za največjo izvoznico kokaina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je največji udarec proti trgovini z drogami v naši državi v tem stoletju," je sporočil kolumbijski predsednik Ivan Duque. Po njegovem je aretacija primerljiva s padcem zloglasnega Pabla Escobarja.

Otoniela, ki vodi največjo kolumbijsko kriminalno združbo za tihotapljenje drog Zalivski klan (Clan del Golfo), so ujeli v bližini kraja Necocli na severovzhodu države. Na fotografijah, ki jih je objavila vlada, je videti 50-letnega Otoniela v lisicah, obkrožajo ga vojaki.

V akciji je sodelovalo okoli 500 vojakov, ob podpori 22 helikopterjev. V operaciji je umrl policist. Otoniel je kasneje pristal v Bogoti, kjer so ga ob strogih varnostnih ukrepih odvedli v pripor.

Načelnik kolumbijske policije Jorge Vargas je pojasnil, da so v operaciji sodelovale tudi ameriške in britanske agencije. Otoniel se je že dlje časa skrival pred oblastmi, in sicer v džungli na območju regije Uraba. Komuniciral je le preko kurirjev in ni uporabljal telefona, zaradi strahu pred oblastmi je spal pod milim nebom in se izogibal naselbin, je dodal Vargas.

ZDA so za informacije, ki bi vodile v aretacijo mamilarskega kralja, ponujale pet milijonov dolarjev. Leta 2009 so v ZDA proti njemu vložili ovadbo in mu sedaj grozi, da ga bodo izročili Američanom.

Kolumbija očita klanu, ki se financira s prodajo drog, nezakonitim rudarjenjem in izsiljevanjem, da je glavni dejavnik za porast nasilja v državi, odkar so podpisali mirovni sporazum z uporniško skupino Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc).

Otoniel je prevzel vodenje klana od svojega brata, ki so ga ubili leta 2012.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija