AMERIŠKI VOJAKI V KOBILARNI LIPICA: Tudi tokrat bodo barvali ograje

Slovenija

Ameriški vojaki bodo po skupnem usposabljanju s Slovensko vojsko, poimenovanem Lipicanec, obiskali Kobilarno Lipica in aktivno preživeli dan v sodelovanju z lokalnim okoljem. Tako kot lani bodo pomagali pobeliti značilne bele lipiške ograje ob pašnikih, so sporočili iz Kobilarne.

Ameriški vojaki, pripadniki brigadnega logističnega bataljona 173. zračno desantne brigade ameriške kopenske vojske v Evropi, bodo med več kot 300 belimi lipicanci preživeli kulturni dan, ki bo aktivno obarvan. Več kot 50 pripadnikov ameriške vojske bo poleg barvanja pomagalo tudi pri urejanju stoletnih drevoredov. Dan v Lipici bodo zaključili z ogledom predstave Zgodba o Lipici in doživetjem šepetanja konjem.

Prva akcija, ki je povezala lipicance in ameriške vojake, je operacija Kavboj. To so ameriške enote izvedle ob koncu druge svetovne vojne, potem ko je nemška vojska zbrala lipicance iz Lipice in več kot tisoč plemenitih konj iz vse Evrope v češkem mestecu Hostoun. Ameriški oficirji in nemški vojaki, ki so v Hostounu skrbeli za konje, so se bali prihoda Rdeče armade, zato so ameriški vojaki v tvegani nočni akciji rešili konje in tako ohranili tradicijo reje lipicancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija