AJDOVSKA DRUŽBA ZANIKA INFORMACIJE O GROŽNJI STEČAJA: "Do rubeža 1,2 milijona evrov ne bo prišlo"

Slovenija

V ajdovski družbi Bia Separations so se odzvali na medijsko poročanje, da so zaradi izgubljene dolgoletne pravde z agencijo Spirit Slovenija tik pred stečajem. Za STA so navedli, da to ne drži in dodali, da bodo v prihodnjih dneh začeli z novo investicijo, za katero imajo potrebna finančna sredstva že na svojem bančnem računu.

Družba mora po poročanju Siola po sodbi agenciji vrniti nepovratna sredstva za izgradnjo objekta, dodeljena leta 2009, ki skupaj z obrestmi nanesejo za 1,2 milijona evrov. Na prvi stopnji na ljubljanskem okrožnem sodišču je podjetje tožbo sicer dobilo, a je višje sodišče ugodilo pritožbi agencije in v celoti razsodilo v njeno korist. V Bia Separations so nato pravico iskali na vrhovnem sodišču, kjer pa so njihovo zahtevo za revizijo zavrnili.

Direktor Bia Separation Aleš Štrancar je za STA dejal, da do rubeža zahtevanega denarja iz računov podjetja ne bo prišlo: "Spirit bi lahko rubil že v juniju, vendar se zaveda, da je višje sodišče v Ljubljani s svojo politično sodbo med drugim kršilo insolvenčno zakonodajo, in da rubež ne bi uspel." STA sicer na pojasnila Spirita še čaka. V primeru, da bi do stečaja prišlo, bi po Štrancarjevih besedah država morala poplačati banke upnice oz. plačati za približno tri milijone evrov garancij, ki jih je država dala Gorenjski banki in Novi KBM. Prav tako bi država po njegovih pojasnilih izgubila okoli 5,5-odstotni delež v podjetju, ki ga ima na podlagi posojila prek Slovenskega podjetniškega sklada.

Štrancar je ob tem izpostavil, da družba posluje zelo dobro. V drugi polovici leta bodo rezultati po ocenah vsaj za 50 odstotkov boljši kot v prvem polletju, v podjetju pa sledijo tudi načrtom o širitvi. Kot je pojasnil, je družba dobila gradbeno dovoljenje za investicijo, s katero bodo petkratno povečali proizvodnjo v Ajdovščini. Investicija mora biti končana do jeseni prihodnjega leta, vredna bo okoli tri milijone evrov, sredstva zanjo pa so že na bančnih računih, je dejal. Naročila so v primerjavi z 2018 podvojena, zato nameravajo zaposliti vsaj deset novih sodelavcev, je Štrancarja za STA dopolnila vodja marketinga v Bia Separations Jana Krapež Trošt.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija