8 SLOVENCEV SI JE IZMENJEVALO SPOLNE ZLORABE OTROK, TUDI V KOPRU: Posnetki 6 mesecev starih dojenčkov, ki jih spolno zlorabljajo odrasli

Kronika

Policisti so na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Maribor opravili sedem hišnih preiskav zaradi razširjanja gradiv, na katerih so prikazi spolne zlorabe otrok. Osumljenih je osem moških, eden je bil v preteklosti že obravnavan za tovrstna kaziva dejanja. Preiskava še poteka, policija pa opozarja na trend porasta tovrstnih dejanj.

Kriminalist s Policijske uprave Ljubljana Primož Podbelšek je na virtualni novinarski konferenci policije pojasnil, da so septembra lani pridobili podatke, da je več slovenskih državljanov od leta 2017 prek spleta pridobivalo posnetke, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. Na posnetkih so prikazani otroci, stari od pol do dveh let, ki jih zlorabljajo odrasli.

Med otroki niso identificirali slovenskih otrok, prav tako niso identificirali, da bi slovenski državljani gradivo izdelali sami oziroma da bi fizično spolno zlorabljali otroke.

Policisti so pridobili podatke od tujih organov, na podlagi katerih je bilo možno identificirati osumljence. Ti so zakrivali svojo identiteto z lažnimi osebnimi podatki. Na območju treh policijskih uprav - Ljubljana, Koper in Maribor so identificirali osem državljanov Slovenije. Tako so v ponedeljek opravili sedem hišnih preiskav in zasegli 79 različnih elektronskih naprav. Kriminalistična preiskava še poteka, ko bo končana, bo obveščeno pristojno tožilstvo. Vseh osem osumljencev je moških v starosti od 20 do 40 let, je pojasnil Podbelšek.

Sedem od osumljencev še ni bilo obravnavanih za ta kazniva dejanja. Zaenkrat policija ni ugotovila, da bi to počeli z razlogom, da bi pridobili protipravno korist, pač pa si na takšen način - z izmenjavo posnetkov - zagotovijo druge posnetke.

Za ta kazniva dejanja je zagrožena kazen od pol do osmih let zapora.

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto iz uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec pa je pojasnil, da statistični podatki zadnjih let kažejo na trend porasta tovrstnih dejanj. Policija je lani obravnavala 150 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leto poprej 134.

Razvija se tudi črni trg, kjer se širijo tovrstni posnetki. "Z iskanjem teh gradiv se poveča tudi razpečevanje teh gradiv, to pa pomeni več spolnih zlorab otrok," je opozoril Tekavec in dodajal, da se dogaja tudi, da storilci zlorabljajo svoje lastne otroke, da pridobijo tovrstne posnetke. V času epidemije in omejitve gibanja na domove je teh zlorab otrok vse več, opozarja Tekavec.

Opozoril je tudi na drugo obliko spolne zlorabe preko interneta, kjer spolni prestopniki na otroke prežijo v raznih spletnih klepetalnicah, družbenih omrežjih, računalniških igricah ter forumih.

Raziskave kažejo, da vse več otrok pri vedno nižji starosti kar precej časa dnevno nameni brskanju po spletu, kar povečuje njihovo izpostavljenost nevarnostim in zlorabam preko spleta. Internet je za storilce spolnih zlorab postal pripomoček, ki jim omogoča lahek dostop do otroka, anonimnost, hitro izmenjavo informacij ter je hkrati tudi iskalnik in hramba za gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Artu |  21 .01. 2021 ob  22: 42
Kot v nekaterih tujih drzavah bi morali imena, priimke in naslove takih “zavrznih osebkov” JAVNO OBJAVITI v medijih in javni evidenci! Tak sistem imajo v tujini in deluje
Istriano |  21 .01. 2021 ob  11: 45
Takim tipom ga je treba ... Saj veste kaj mislim, ne?
Silvana63 |  21 .01. 2021 ob  11: 12
Zakone NE sprejema pravosodstvo, pravosodstvo jih izvaja. Zakone se sprejema v parlamentu, na žalost. Taka in vsa grozodejstva bi morala bit kaznovana tako, da ne bi več nobenemu padlo napamet da bi jih počel. Nobenemu!!!!!
 |  21 .01. 2021 ob  11: 09
Alfa, v naši državi pravosodje ne sprejema zakonov, temveč jih sprejema državni zbor. Poslanci potrjujejo kazenski zakonika in višino kazni za kazniva dejanja. Res pa je, da bi za take podleže potrebno določiti maksimalno možno kazen.
alfa |  20 .01. 2021 ob  20: 23
13
ne razumem zakaj za taka grozodejstva tako malo let kazni...včasih se sprašujem ali našo pravosodstvo nima otrokjQuery1123015398025904892365_1611170395777?občutek dobim da so na njihovi strani ne pa na strani otrok...res mi ni jasno..
hribi |  20 .01. 2021 ob  19: 27
19
Kaj se ti mora zgoditi v glavi da to počneš? To ne vem. Vem pa kaj bi naredil s tako osebo.