Zaradi vse višje morske gladine tajfuni nevarnejši za ljudi

Kronika

Morska gladina se je letos povzpela do rekordne višine, zaradi česar so ekstremni vremenski pojavi, kot je bil nedavno tajfun Haiyan, toliko bolj nevarni za prebivalce nizkih obalnih predelov, je v vmesnem poročilu o podnebju opozorila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Ta tudi pričakuje, da bo letošnje leto eno najbolj vročih doslej.

Višina morske gladine po vsem svetu je marca dosegla nov rekord, potem ko se je od leta 1990 povečevala v povprečju za 3,2 milimetra na leto, ugotavlja WMO.

"Čeprav posameznih tropskih ciklonov ni mogoče neposredno pripisati podnebnim spremembam, je obalno prebivalstvo ob nevihtnih visokih valovih že bolj ogroženo," je dejal vodja WMO Michel Jarraud in dodal, da se je to "s tragičnimi posledicami pokazalo na Filipinih".

Super tajfun in z njim povezani visoki valovi, ki so jih preživeli opisovali kot podobne cunamiju, so minuli konec tedna opustošili vzhodni del Filipinov.

Po navedbah strokovnjakov odnos med podnebnimi spremembami in tropskimi cikloni ostaja odprto vprašanje. Po mnenju nekaterih naj bi tovrstni vremenski pojavi kot posledica globalnega segrevanja postajali vse pogostejši, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Letošnje leto med desetimi najtoplejšimi od leta 1850

Glede na vmesno letno poročilo, ki ga je WMO danes predstavil v Ženevi in Varšavi, bo letošnje leto najverjetneje končalo med desetimi najtoplejšimi od začetka beleženja meritev leta 1850.

Prvih devet mesecev namreč predstavlja sedmo najtoplejše obdobje od takrat. Globalne temperature med januarjem in septembrom so bile 0,48 stopnje Celzija nad povprečjem, izmerjenim med letoma 1961 in 1990.

Izjemni presežki temperatur v Avstraliji

Nadpovprečno visoke temperature so zabeležili v večjem delu sveta, izjemne presežke pa v Avstraliji, na severu Severne Amerike, severovzhodu Južne Amerike, v Severni Afriki in velikem delu Evrazije.

Hkrati so na drugih koncih sveta izkusili posledice obsežnih poplav in obilnega deževja. Najhuje je bilo v ameriški zvezni državi Kolorado, v Srednji Evropi, v bližini indijsko-nepalske meje in ob reki Amur, ki deli Kitajsko in Rusijo.

Poleg tega poročilo izpostavlja še, da se je površina arktičnega ledu poleti zmanjšala na šesto najmanjšo doslej, vendarle pa se je nekoliko opomogla po lanskem izjemnem upadu. Na Antarktiki se je po drugi strani led na morju razširil na rekordnih 19,5 milijona kvadratnih kilometrov.

Najvišje vrednosti so dosegle tudi koncentracije toplogrednih plinov

Nove najvišje vrednosti doslej so dosegle tudi koncentracije toplogrednih plinov - te so znašale 393,1 delca na milijon, kar je zvišanje za 2,2 delca na milijon glede preteklo leto in za 41 odstotkov glede na koncentracije, izmerjene ob začetku industrijske revolucije leta 1750, še opozarja WMO.

"Pričakujemo, da bodo letos vnovič dosegle raven brez primere. To pomeni, da smo zavezani toplejši prihodnosti," je rezultate komentiral Jarraud.