ZNANE NOVE CENE: Gorivo od jutri dražje za toliko

Slovenija

S torkom, ko se izteče trenutna ureditev določanja cen pogonskih goriv, bo zunaj avtocest in hitrih cest za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,755 evra, za dizel pa 1,848 evra, je razvidno iz objave na spletnih straneh gospodarskega ministrstva. To je 19,5 oz. 18 centov na liter več kot trenutno. Nove cene bodo veljale do 4. julija.

Vlada je namreč minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni metodi, ki je veljala pred dokončno liberalizacijo cen pogonskih goriv po državi 1. oktobra 2020 in po kateri se cene oblikujejo vsakih 14 dni.

Uredba poleg tega določa najvišjo dovoljeno višino marže. Do vključno 16. avgusta bo za dizelsko gorivo znašala 0,0591 evra in za 95-oktanski bencin 0,0607 evra za liter, nato pa bo za dizel 0,0983 evra in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra za liter.

Medtem bodo trgovci na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah sami določali cene. Vlada je sicer začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Še danes sicer v državi velja, da so cene navzgor omejene tako ob avtocestah kot zunaj njih. Najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina je 1,560 evra za liter, dizla pa 1,668 evra za liter. Zaradi pričakovane podražitve so se mnogi v minulih dneh odpravili na bencinske servise, kjer pa so ponekod zaradi povečanega povpraševanja imeli težave z dostavo goriva na črpalke. Trgovci sicer zagotavljajo, da so zaloge zadostne.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je v luči očitkov, da so pomanjkanje goriva trgovci načrtno ustvarili, danes v izjavi za več novinarskih hiš poudarila, da ne izigravajo sistema ter goriva ne blokirajo zaradi torkovih podražitev.

Po njenih besedah sicer ne morejo zagotoviti, da bodo po polnoči težave z gorivom odpravljene. "Mi smo vse razpoložljive cisterne, ki so na voljo v Sloveniji, že od srede naprej dali v sistem. Na polno polnimo vsa prodajna mesta," je zagotovila in napovedala, da bo najpozneje do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena. V družbi so namreč opozorili, da bo dobava, če bo pritisk tudi v naslednjih dneh ostal takšen, kot je zdaj, do nekaterih točilnih mest lahko trajala tudi do petka ali pa še dlje.

Stanje je predsednica uprave največjega naftnega trgovca ponazorila tudi s številkami. Od četrtka do danes beležijo 500-odstotno večjo prodajo tujih tovornjakov ter 300-odstotno večjo prodajo na avtocestnem križu. "Ko cisterna pride na bencinski servis, jo na povprečnem prodajnem mestu v treh urah že prodajo in izpraznijo," je povedala.

Kljub torkovi podražitvi so cene pri nas nižje od okoliških držav. V Avstriji je treba za liter 95-oktanskega bencina v povprečju plačati 2,088 evra in za dizel 2,071 evra, v Italiji bencin stane 2,148 evra in dizelsko gorivo 2,092 evra, na Madžarskem pa je cena 95-oktanskega bencina 2,09 evra in dizla 2,20 evra, izhaja s spletne strani AMZS. Na Madžarskem za voznike avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami veljajo nižje regulirane cene, liter goriva za njih stane 480 forintov (1,20 evra).

Na Hrvaškem bodo cene s torkom podobne. Po uvedbi najvišjih dovoljenih cen za liter bencina zunaj avtocest bo treba tam odšteti 1,87 evra in za dizelsko gorivo 1,81 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah bodo medtem trgovci lahko določali sami, tako kot pri nas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  22 .06. 2022 ob  09: 36
Jeb.at mater vsem politikom ki ves čas kradejo narod In umetno ustvarjajo krize
Resnica očem skrita |  20 .06. 2022 ob  20: 59
12
Trenutne cene nafte na borzi so nižje v primerjavi s cenami pred nekaj meseci, a cene na črpalkah rastejo. Tu nekdo potrošnike nateguje.