ZMAGOVALKA EME ANA SOKLIČ V SOLZAH: "Skladba mi pomeni vse, vsa minula leta dela na sebi" (VIDEO)

Slovenija

Slovenijo bo maja na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala Ana Soklič s pesmijo Voda. Tako so sinoči odločili gledalci in poslušalci Eme ter strokovna žirija. Ta je najprej izbrala dve superfinalistki, poleg zmagovalke še Lino Kuduzović s pesmijo Man like u. Zadnjo besedo je nato imelo občinstvo s telefonskim glasovanjem.

Zmagovalka Eme je po razglasitvi rezultatov v solzah povedala, "da se nihče ne sme bati, da ni luči na koncu predora", ter spomnila na težke trenutke, s katerimi se glasbeniki srečujejo na svoji poti. Ana Soklič je sicer na Emi nastopila že leta 2004 in leta 2007. Za letošnje sodelovanje na Emi se je odločila, ker je želela predstaviti svojo avtorsko skladbo in oder Eme je za glasbenika lepa priložnost, da predstavi svoje delo, saj ima precej občinstva.

Skladba ji "pomeni vse, vsa minula leta dela na sebi". Napisala jo je tudi v angleščini, a jo je želela odpeti v slovenščini, saj je slovenščina naš materni jezik. Zdelo se ji je tudi, da bo tako vsebina najbolj dosegla ljudi. Ali jo bo v slovenščini zapela tudi v Rotterdamu, se bodo z ekipo še odločili, ji pa vsekakor največ pomeni v slovenščini. "Slovenščina je prečudovit jezik, ki ga je treba negovati," je dodala.

O nastopajočih na letošnji Emi pa je Ana Soklič povedala: "Noro, kakšen trud s strani vsakega posameznika, dovršeno v dlako. Spoštujem popolnoma vse od prvega do zadnjega in sem šokirana in presenečena nad zmago."

Skupaj je na letošnji Emi nastopilo 12 izvajalcev, poleg superfinalistk še Simon Vadnjal s pesmijo Nisi sam, Saška s Še kar lovim tvoj nasmeh, Gaja Prestor z Verjame vase, skupina Inmate s pesmijo The Salt, Manca Berlec s pesmijo Večnost, Tinkara Kovač s Forever, Božidar Wolfand - Wolf s pesmijo Maybe Someday, skupina Parvani Violet s pesmijo Cupid, Klara Jazbec s Stop the World in skupina IMSET s Femme fatale.

Tekmovanje je vodil Klemen Slakonja, ki se je uvodoma pošalil, da je pustna sobota in po naključju tudi Ema, ki je "praznik naše neenotnosti, po domače šimfanja". Petindvajset let sodelovanja Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije je počastil tako, da je imitiral vse dosedanje predstavnike.

Superfinalistki je v prvem krogu tekmovanja izbrala tričlanska žirija v sestavi Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc. Zmagovalno skladbo so nato določili poslušalci in gledalci s telefonskimi glasovi.

Deset skladb in izvajalcev, ki so se predstavili na letošnji Emi, je med 74 prijavami izbrala komisija, ki so jo sestavljali glasbenica Raiven, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV SLO Mojca Menart in glasbeni urednik Vala 202 Jernej Vene.

Saška in skupina Parvani Violet pa so bili zmagovalci Eme Freš. Spletni predizbor Ema Freš je letos mladim, še neuveljavljenim glasbenikom dal priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu in se skupaj z že uveljavljenimi glasbeniki potegujejo za karto do evrovizijskega Rotterdama.

Poleg tekmovalcev sta na odru Eme nastopila lanskoletna zmagovalca Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta Slovenijo zastopala na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu. Predstavila sta pesem Me & My Boi z novega album 4, ki sta ga izdala letos na valentinovo.

Ana Soklič je postala 26. predstavnica Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije. Slovenija svojega predstavnika na ta evropski glasbeni festival, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov ljudi, pošilja od leta 1993, vse odkar je skušala prepričati s pesmijo Tih deževen dan. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.

Odkar so bili leta 2004 uvedeni polfinalni večeri, se je Sloveniji v evrovizijski finale uspelo prebiti šestkrat. Leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round), leta 2015 z Maraayo (Here For You), leta 2018 z Leo Sirk (Hvala, ne!) in lani z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom (Sebi).

Rotterdam bo 65. tekmovanje za pesem Evrovizije gostil po zaslugi Duncana Laurencea in njegove pesmi Arcade. Polfinala bosta 12. in 14. maja, finale pa 16. maja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  23 .02. 2020 ob  11: 11
Kaj se je Wolfand vrnil v Slovenijo, ker mu je zmanjkalo denarja od piramide?
bubobubo |  23 .02. 2020 ob  10: 23
tipična evrovizijska lajna, ki jih vsako leto slišimo na desetine, nič novega, svežega, dokler bodo taki modeli v komisiji, žal