12. ISTRSKA PUSTNA POVORKA: V Koper privabila več kot 15 tisoč obiskovalcev (FOTO)

Koper

Letošnja že 12. Istrska pustna povorka je znova navdušila. V njej je sodelovalo več kot 700 pustnih šem, ki so navdih za letošnjo maškarado našle v aktualnih družbeno-političnih temah in vsakdanjem življenju. Piko na i tradicionalnemu pustnemu rajanju je dalo sončno in toplo vreme, ki je v Koper zvabilo več kot 15.000 obiskovalcev.

Pustna zabava se je pri hiškah na Ukmarjevem trgu začela že dopoldne. Pester otroški program so tudi letos zaznamovale tematske animacije in predstava za otroke ter ustvarjalne delavnice Društva prijateljev mladine, nekoliko starejši pa so si lahko ogledali tudi razstavo beneških mask.

Največ zanimanja je znova požela Istrska pustna povorka, ki je ob 12. uri krenila s parkirišča pri stadionu Bonifika in se prek Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice vila vse do cilja na ploščadi pri Upravi za pomorstvo. V njej je sodelovalo kar 18 skupin, med njimi dve etnografski maski, štiri pustne skupine ter šest malih in šest velikih pustnih vozov.

Poleg tradicionalnih slovenskih pustnih mask, kot so kurenti ter haloška Jürek in Rabolj, so obiskovalci tudi letos lahko občudovali domiselne, izvirne in dovršene pustne maske, skupine in vozove, ki so jih navdahnili aktualni dogodki in teme vsakdanjega življenja, so sporočili iz kabineta koprskega župana. Najlepše in najbolj domiselne maske so nagradili.

V kategoriji najlepša pustna skupina so bili najboljši Nagajivi zobki TKŠD Kraški rob iz Črnega Kala, drugo mesto je pripadlo Društvu upokojencev Olmo – Prisoje, ki so navdušili z unikatno masko Bogastvo morja, tretje pa Hipijem od anbot sz probleme od danes TKŠD Pomjan.

Med malimi pustnimi vozovi je slavil voz Eko Loka društva KTŠID Gugo Loka, drugo mesto si je prislužil Pinocchio skupnosti Comunità degli Italiani di Buie, tretje pa voz Kdor ne skače, ni šavrin!!! Turističnega društva Šmarje.

Med velikimi vozovi so izstopali trije, dekanski Los Pisjanos Turističnega društva Dekani, Hole Hole skupine Škicet in Thriller skupine iz Buj, ki so v tem vrstnem redu mesta osvojili tudi v kategoriji najboljša predstavitev v povorki.

Danes so pustna rajanja med drugim pripravili tudi v Hrvatinih, Pobegih in Šmarjah, v naslednjih dneh pa bo živahno tudi v zaledju. V nedeljo bodo na Škofijah gostili otroški karneval, v Šmarjah pa bo povorka skozi vas. Na pustni torek bo pestro v Loparju, Gračišču, Bezovici in Dekanih, kjer bodo s povorkami mask in pestrim programom za vse generacije obeležili letošnji pust.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija