ŽELIJO ENAKOPRAVNI POLOŽAJ: Koprsko civilno gibanje Skupaj pozvalo k spremembam

Slovenija

Koprsko civilno gibanje Skupaj je predsedniku vlade Marjanu Šarcu, predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu, Skupnosti občine Slovenije, državnemu svetu in varuhu človekovih pravic poslalo predlog za spremembo zakona o političnih strankah. Pristojne in odgovorne za lokalno samoupravo ter zakonodajalca so pozvali, naj spremenijo zakon na tak način, da bo civilni družbi, ki nastopa na lokalnih volitvah, zagotovljen enakovreden položaj.

Na lokalnih volitvah se za mesta občinskih ali mestnih svetnikov in županov potegujejo poleg političnih strank tudi neodvisne liste in kandidati, ki želijo aktivno prispevati k vodenju in razvoju svoje občine, so zapisali v civilnem gibanju Skupaj. Podatki kažejo, da uživajo zaupanje precejšnjega dela volilnega telesa, medtem ko zaupanje v politične stranke na občinski ravni sorazmerno upada.

Na lanskih lokalnih volitvah so na primer skupine volivcev in samostojni kandidati dobili kar 32 odstotkov glasov in pridobili 37 odstotkov mandatov. Med kandidati za župane je bilo 43 odstotkov samostojnih ali predlaganih s strani skupin volivcev, med izvoljenimi župani pa je kar 58 odstotkov nestrankarskih, izpostavljajo v gibanju.

Politične stranke so financirane iz občinskih proračunov. Nasprotno pa, kljub uspehu na volitvah, civilna gibanja, skupine volivcev in samostojni kandidati ostajajo brez sistemsko zagotovljenega finančnega vira. Takšna ureditev po mnenju gibanja Skupaj diskriminira skupine volivcev, zato pristojne in odgovorne za lokalno samoupravo pozivajo k spremembi zakona o političnih strankah na tak način, da bo civilni družbi, ki nastopa na lokalnih volitvah, zagotovljen enakovreden položaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  16 .05. 2019 ob  23: 47
Že tako je preveč civilnih gibanj, kaj bi bilo šele potem?
 |  16 .05. 2019 ob  16: 29
17
Zanina ne kolilo kulturnih dogodkov je gibanje Skupaj organiziralo v mali lozi...
Olgo Franco |  16 .05. 2019 ob  15: 13
17
Barbari in Edmondu predlagam, da najprej ozivijo ta prostor, katerega so ozurpirali v casu predvolilnih aktivnosti, nato jim izplacamo nagrado v obliki aplavza.
vseved |  16 .05. 2019 ob  12: 36
35
Samo še to nam se manjka , da bomo financirali vsakega lipeta, ki si želi v politiko. Naj denar za svojo kampanjo nabira od podpornikov.