ZELENSKI V ŽIVO Z VODITELJI EU ČLANIC: Sklenili, da bodo odgovorni za vojne zločine v Ukrajini, odgovarjali (FOTO, VIDEO)

Svet

Evropska unija je zavezana temu, da bodo tisti, ki so odgovorni za vojne zločine v Ukrajini, odgovarjali, so voditelji držav članic zapisali v sklepih vrha EU, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podprli so vzpostavitev mednarodnega centra za pregon kaznivega dejanja agresije nad Ukrajino in mirovni načrt Zelenskega.

Voditelji so se zavzeli za to, da odgovorni za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino, odgovarjajo. EU podpira prizadevanja Ukrajine in mednarodne skupnosti, med drugim pri vzpostavitvi ustreznega mehanizma za pregon kaznivega dejanja agresije, in ustanovitev mednarodnega centra za pregon tega kaznivega dejanja v Haagu.

V sklepni izjavi so podprli tudi mirovni načrt v desetih točkah ukrajinskega predsednika. Zagotovili so, da bo EU skupaj z Ukrajino skušala pridobiti čim širšo mednarodno podporo za ta načrt.

Evropski svet je poleg tega zagotovil podporo pri obnovi Ukrajine, pri čemer EU skupaj s partnerji krepi prizadevanja glede uporabe sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Rusiji.

Glede evropske perspektive Ukrajine pa so zapisali, da vrh pozdravlja reformna prizadevanja Ukrajine v teh težkih časih za državo in jo spodbuja, naj nadaljuje po tej poti in izpolni pogoje za članstvo v EU. Kot so še navedli, EU podpira Ukrajino pri njenih prizadevanjih, in poudarili, da je prihodnost Ukrajine v uniji.

Ukrajinski predsednik se je v četrtek vrha voditeljev EU prvič udeležil osebno, potem ko jih je od začetka ruske agresije redno nagovarjal prek videopovezave.

Zahvalil se jim je za dobave orožja, pri čemer pa je poudaril, da je treba biti hitrejši od Rusije. Izrazil je prepričanje, da bo Ukrajina "postala del Evropske unije". Želi si, da bi se pristopna pogajanja za članstvo v EU začela še letos.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .02. 2023 ob  12: 59
končno je zamenjal uno zeleno majo...
Primorska |  10 .02. 2023 ob  12: 40
14
Res je ..vsi so se borili da ne pride do vojne ,on pa je bil proti miru pognal svoj narod v smrt in bedo...Biden in Putin sta oba 19 februarja lansko leto podpisala sporazum na katerem bi Ukrajina postala neutralna drzava da bi zascitili evropo pred nadaljnim vojnim konfliktu ,KATEREM JE ZELINSKI ODBIL IN NI HOTEL PODPISAT SPORAZUMA..zame je to prva tocka na katerem bi lahko ta kmet odgovarjal za vse vojne zlocine ki so se zgodile na ozemlju Ukrajine...
magik |  10 .02. 2023 ob  11: 58
16
ZELENSKI V ŽIVO Z VODITELJI EU ČLANIC: Sklenili, da bodo odgovorni za vojne zločine v Ukrajini, odgovarjali

Torej, zakaj niso takoj izkoristili prilike in vojnega zločinca Zelenskega kar takoj na licu mesta opremili z lisicami in ga spravili v arest?