ZAPORNIŠKA KNJIŽNICA BOGATEJŠA ZA 300 KNJIG: Za med gredo kuharske knjige, še najraje pa se zaporniki učijo slovenskega jezika

Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper ta mesec obeležuje jubilejno 70. obletnico slovenskega javnega knjižničarstva v Kopru. V počastitev visokega jubileja so se med drugim odločili nadgraditi knjižno zbirko koprskem zaporu, s knjižnim fondom, ki zajema več kot 300 knjig. Zaporu so priskrbeli tudi nove knjižne police. Otvoritev je bila danes ob 11. uri.

Kot je ob slavnostni predaji premične knjižne zbirke povedal direktor koprske knjižnice David Runco, je le-ta namenjena tistim uporabnikom zavodov, domov in drugih institucij, ki sami težko obiskujejo knjižnico. "Oblikovana je za potrebe delovne terapije, v okviru katere se odvijajo različne aktivnosti, ki vzpodbujajo samostojnost, aktivno življenje, razvedrilo in vseživljenjsko učenje ter tako vplivajo na kvaliteto bivanja v ustanovi," je dodal.

Knjige si bodo zaprte osebe lahko izposodile brezplačno in brez formalnosti. Fond knjig, ki ga je knjižnica namestila v koprskih zaporih, zajema nekaj več kot 300 knjig, med katerimi bo najti leposlovje predvsem v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, pa tudi učbenike (slovenščina, nemščina, angleščina, italijanščina) in ostalo poljudno strokovno literaturo.

Tudi direktorica Zaporov Koper je prejela knjižno darilo.

Knjižno zbirko je odprtih rok sprejela direktorica zavoda Daniela Devčić, ki je v svojem govoru poudarila, kako pomembno je branje za zaprte osebe in ga primerjala z "oknom v svet". "Veseli smo, da tudi skozi naše rešetke nekaj tega sveta pride do nas," je dejala. Zaradi naraščajočega števila tujih zapornikov, ki ga beležijo že od leta 2019, je zavodu nujno potrebna literatura v tujih jezikih. Še posebej jim primanjkuje literature v arabskem jeziku, zato so vsake donacije tako zaporniki kot zaposleni še kako veseli.

Eden izmed pomembnejših vidikov nove knjižne zbirke je participacija zapornikov pri nabavi. Svoje želje so naslovili na knjižnico. Po besedah Tine Saražin je bilo največ povpraševanja po učbenikih, predvsem za učenje slovenskega jezika, izstopale pa so tudi knjige z versko tematiko, biografije in znanstveno-fantastično leposlovje.

Redno obiskuje knjižnico večina zapornikov, saj jim knjige predstavljajo razvedrilo, sprostitev, pa tudi novo znanje, ki ga lahko pridobijo s pomočjo pisane besede. Pri svojem delu knjige kot pripomoček uporablja tudi tamkajšnja psihologinja, tako knjige z leposlovno kot z vsebino za samopomoč priporoča zapornikom ob različnih stiskah.

Posebnost zaporske knjižnice je tudi ta, da v njej delajo zaporniki. Sami so vzpostavili knjižnično-informacijski sistem, na podlagi katerega kategorizirajo literaturo ter vodijo evidence o izposojenem gradivu.

V sklopu današnjega dogodka smo govorili tudi z enim izmed zapornikov, ki je vodillna delovna sila v knjižnici. Povedal je, da ga delo s knjigami veseli in pomirja. "Tudi sam rad veliko berem in v knjižnici sem lahko vedno na tekočem z novo, zanimivo literaturo," je povedal. V zadnjem času zaznava največ povpraševanja na področju kuharskih knjig in fitnesa ter zdravega načina življenja. Knjižnica se sicer ponaša že z več kot 6000 knjigami

Največ izposojenega gradiva pa je še vedno učbenikov za učenje tujih jezikov. Vse več povpraševanja in potrebe po učenju tujih jezikov, predvsem slovenščine, pa zaznava tudi vodja pedagoške službe Mirjana Petrovič, ki dodaja, da v prihodnje ob novi literaturi razmišljajo tudi o opciji tečajev slovenskega jezika, ki bi jo ponudili zapornikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija