ZAČELO SE JE ZBIRANJE PODPISOV: Podpora zakonu za omejitev možnosti izrekanja opozoril pred odpovedjo

Slovenija

Danes se začenja 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, kot jo predlaga sindikat policistov, je določil predsednik DZ Igor Zorčič. Zadnji dan za zbiranje potrebnih 5000 podpisov je 11. december. V sindikatu bi sicer omejili možnost izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš je ob vložitvi pobude za zbiranje podpisov državljanov pojasnil, da bi s predlogom končali sedanjo prakso, po kateri so zaposleni tako v javnem kot zasebnem sektorju izpostavljeni samovolji svojih nadrejenih. Zakon namreč ne bi veljal zgolj za zaposlene v javni upravi, pač pa za vse zaposlene v Sloveniji.

Med razlogi za pripravo zakonskega predloga je Mlekuš navedel zlorabe instituta izrekanja opozoril pred odpovedjo za discipliniranje zaposlenih v policiji v zadnjem letu.

Prvi podpisi so že oddani.

S predlogom zakonske novele tako v SPS želijo omejiti možnost izrekanja opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja, in sicer tako, da izrek tega ukrepa ne bi bil prepuščen samovolji nadrejenih, ampak morajo biti za to izpolnjeni točno določeni pogoji, kot je kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Z drugo rešitvijo bi v zakon vnesli možnost pravnega varstva zoper ukrep opozorila pred odpovedjo, prav tako delodajalci ne bi mogli začeti postopka redne odpovedi, dokler ne bi bilo pravnomočno odločeno o opozorilu.

Za vložitev pobude sicer predhodno podpisov podpore ni treba zbrati, so pa v SPS kljub temu pobudi priložili več kot 3000 podpisov, ki so jih že zbrali. Ob tem v sindikatu pozivajo državljane, da prispevajo svoj podpis, druge sindikate in nevladne organizacije pa prosijo za pomoč pri njihovem zbiranju.

Za vložitev predloga novele v DZ in začetek zakonodajnega postopka je namreč potrebnih 5000 podpisov državljanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  14 .10. 2021 ob  11: 11
popravek "vodnim topom"
alfa |  14 .10. 2021 ob  11: 11
kar naj se sami borijo...so mogli manj udrihat z vidnim topom in solzilcem....a zdaj hočejo našo podporo podpise....MRŠŠŠŠŠ