Žabe svatbo so imele

Piran

Ob rojstnem dnevu pesnika Otona Župančiča, ki se je rodil 23. januar 1878 v Vinici, je piransko društvo Anbot včeraj povabilo otroke v svojo delavnico in jim, kot pravi Župančičeva pesmica Žabe svatbo so imele, pripravili veselo žabje rajanje z delavnico.

"Praznovanje rojstnega dneva pesnika Otona Župančiča je za nas že vrsto let priložnost za druženje z najmlajšimi. Naše društvo želi opozoriti na svojo dejavnost tako starejše kot najmlajše in ker imamo svoje prostore na Župančičevi ulici, smo si zanje izmislili praznovanje njegovega rojstnega dne," je povedala predsednica društva Natalija Planinc.

Ali je sploh kak otrok, ki ne pozna pesmic iz Župančičevih Mehurčkov? V Anbotu, ki je društvo ljubiteljev naravne in kulturne dediščine, se za otroke na poseben način vsako leto na ta dan spomnijo ene od Župančičevih pesmi. Prvič je bila to leta 2008 Čebelica Maja, nato Ptičje strašilo, Alenčica in njena metla, Milni mehurčki, Možiček kopitljaček, Konjiček, Zvončki, Pikpolonica in letos so prišle na vrsto Žabe. 

Vse v znamenju žab

Na Župančičevi ulici se je vse vrtelo okoli žab, saj so se članice društva našemile vanje in v druge Župančičeve like, poslušali in peli so žabje pesmice ter so se naučili izdelati žabe iz papirja in kamenčkov. Vsak si je naredil najmanj eno svojo in jo seveda nato odnesel domov.

Planinčeva je povedala, da ima društvo dejavnost medgeneracijskega povezovanja v svojem programu. Tako so poiskali tudi priložnost za druženje z najmanjšimi. "Podobno vabimo dijake na izdelavo uličnega okrasja ob Solinarskem pazniku, študente pa, da ga namestijo. Vse generacije skušamo seznaniti s tem, da je Anbot tu in jih vabimo, da v Piranu skupaj kaj naredimo. Naš slogan je, da nas skupno delo različnih generacij povezuje, da ob njem vzpostavljamo medsebojne odnose, zaradi katerih se medsebojno spoštujemo in smo pripravljeni drug za drugega tudi kaj narediti," poudarja.

Deli novico: