ZA GRADNJO DRUGEGA TIRA SE POTEGUJE PET SLOVENSKIH PODJETIJ: Med njimi tudi koprsko

Koper

2TDK je za glavna dela na drugem tiru na odseku od Divače do Črnega Kala prejela 15 ponudb, od Črnega Kala do Kopra pa 14. Na razpisu sodeluje pet slovenskih podjetij, kot vodilna partnerja v konzorciju sta ponudbo oddala Kolektor in Gorenjska gradbena družba. 2TDK bi lahko po najbolj optimističnem scenariju izvajalce izbrala septembra.

Po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka so z odzivom v podjetju izredno zadovoljni, saj so skupaj prejeli 29 ponudb. "Na ta način je projekt dobil širšo prepoznavnost," je danes po odpiranju ponudb v Ljubljani ocenil Zorko.

Ponudbe za dela, ki so v obeh sklopih skupaj ocenjena na 700 milijonov evrov, so poleg slovenskih oddala kitajska in turška podjetja, pa tudi gradbinci iz Italije, Avstrije in Švice. Večina ponudnikov se je povezala v konzorcije, samostojno ponudbo sta oddali le dve kitajski družbi in turški Cengiz, ki je bil tik pred koncem lanskega leta izbran za izvajalca gradnje cevi drugega predora Karavanke.

Ponudbo je na obeh razpisih kot vodilni partner oddal Kolektor, povezal pa se je s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Ozlatin. Gorenjska gradbena družba se za posel poteguje skupaj s češkim Metroslavom in novomeškim CGP. Koprsko podjetje Makro 5 gradnje na razpisu sodelujejo v sklopu konzorcija, kjer je vodilno italijansko podjetje Impresa Pizzarotti, novogoriški Ginex International pa v partnerstvu s kitajsko skupino China Gezhouba.

Po besedah direktorja 2TDK Marka Brezigarja bodo zdaj v 90 dneh izbrali sposobne ponudnike in izdali sklep o izbiri. "Ko bodo sklepi pravnomočni, bo začela teči druga faza razpisa, v kateri bodo sposobni ponudniki pozvani, naj oddajo ceno. Najugodnejši ponudnik bo zmagal na razpisu in začel z deli," je nadaljnji postopek strnil Brezigar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  18 .01. 2020 ob  11: 15
Delo je treba oddat tujcem , sicer bo pregrešno drag projekt še dražji.