"Z izjavami o incidentih v Piranskem zalivu nisem izdal tajnih podatkov"

Piran

Nekdanji predsednik vlade Anton Rop, ki mu tožilstvo očita izdajo tajnih podatkov, je danes na začetku sojenja v celoti zavrnil obtožni predlog. Tožilstvo ga preganja zaradi izjav o incidentih v Piranskem zalivu, Rop pa je danes poudaril, da so bili podatki, o katerih je govoril, pred tem že objavljeni v medijih.

Rop se je na sodišču znašel, ker je 16. junija 2007 tedanjemu novinarju Radiotelevizije Slovenija Vladimirju Vodušku v neuradnem pogovoru povedal, da naj bi se pred parlamentarnimi volitvami leta 2004, ko je bil Rop premier, prvak SDS Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, ter da o tem obstajajo prisluhi njunega telefonskega pogovora.

Rop je takrat dejal: "Tam se vidi, da je bila slovenska stran dogovorjena s hrvaško stranjo. Hrvaška vlada je dajala direktive, kdaj naj bo incident, in to tik pred volitvami". Janša in Sanader naj bi se tako pogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu, je dodal.

Na sodišču so sicer danes sklenili predobravnavni narok, na katerem Rop krivde ni priznal, nato je stekla še glavna obravnava.

Nekdanji premier je danes v zagovoru pojasnil, da mu tožilka kaznivo dejanje očita zaradi dveh izjav - eno je Vodušku dal uradno, drugo pa neuradno, kar je razvidno tudi iz načina njegovega govora. V prvi, uradni izjavi, mu je pojasnil, da je Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) seveda spremljala incidente in kdo je vanje vpleten. A s to izjavo ni povedal nič drugega kot to, da je Sova opravljala svoje naloge v skladu z zakonom, je danes razložil Rop.

Normalno je, da obveščevalna agencija spremlja incidente na meji lastne države, je nadaljeval. To, da je Sova spremljala incidente v Piranskem zalivu, pa je bilo pred njegovo izjavo objavljeno že vsaj v kakšnih 100 medijskih objavah, je še dejal Rop. Spomnil je, da je poslanec SDS Jožef Jerovšek že leta 2004 v poslanskem vprašanju spraševal, zakaj Ropova vlada glede incidentov v Piranskem zalivu ni upoštevala obveščevalnih podatkov Sove.

Druga izjava ne bi smela v javnost

Druga izjava o domnevnem dogovarjanju pa ni bila izrečena za to, da bi šla v javnost, je dejal. In novinar je bil po njegovem več kot očitno seznanjen z informacijo. Magnetograme prisluhov je namreč nekdo, tako Rop, izročil novinarjem, ki so nato njega spraševali, za kaj gre. O tem, da je Sova v letu 2004 posnela več telefonskih pogovorov med Sanaderjem in Janšo, je le dan pred pogovorom med Ropom in Voduškom pisal Dnevnik.

Rop je spomnil tudi, da je Vodušek pogovor snemal brez njegove vednosti in da so hrvaški mediji zgodbo o dogovorih za incidente objavili leta 2004. Po njegovem je vlada v času, ko jo je vodil, že kakšen dan ali dva pred incidenti vedela, da bo do njih prišlo.

S to afero se je le razkrilo, kaj se dogaja, je še pojasnjeval Rop, Janša in Sanader pa sta se o incidentih pogovarjala na zelo sproščen način, celo šalila sta se, kar je po Ropovih besedah neodgovorno.

Deli novico: