VRTOGLAVA IZGUBA RTV SLOVENIJA: 2,44 milijona evrov v rdečem

Slovenija

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je včeraj programskemu svetu zavoda predstavil predloga programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 ter pri tem naletel na kritičen odziv svetnikov. Zmotila jih je predvidena poslovna izguba v višini skoraj 2,44 milijona evrov, ki naj bi v prihodnjem letu doletela največjo medijsko hišo v državi.

Kar nekaj svetnikov je izrazilo mnenje, da zakonodaja programskemu svetu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ne dovoljuje obravnavo finančno neuravnoteženega načrta. Svetnica Petra Ložar je zato predlagala prestavitev obravnave programsko-produkcijskega in finančnega načrta na naslednjo sejo, a njen predlog ni podprla zadostna večina.

Ložarjeva je bila kritična tudi do poteze generalnega direktorja Kadunca, ki je že pred današnjo sejo programskega sveta pisno obvestil predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za kulturo Toneta Peršaka, da bo svetu predlagal načrt, ki izkazuje poslovno izgubo. Ocenila je, da je takšna poteza nerazumljiva in za radiotelevizijo tudi škodljiva.

Poleg nekaterih svetniških kolegov je stališču Ložarjeve pritrdil tudi predsednik nadzornega sveta RTVS Peter Grašek. Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da generalni direktor v javnosti razglaša izgubo, še preden sta se z obema načrtoma za prihodnje leto seznanila programski in nadzorni svet. Dejal je, da Kadunčeva poteza spodjeda javno podobo RTVS.

Grašek je tudi poudaril, da za načrtovanje izgube v prihodnjem letu, h kateremu se je zatekla Kadunčeva ekipa, ni potrebe, saj ima zavod dovolj rezerve iz preteklih let. Po njegovih besedah tudi ni razlogov za izgubo v letošnjem letu, ki jo je v višini 600.000 evrov pred dnevi na novinarski konferenci prav tako napovedal generalni direktor.

Kadunc je na kritike odgovoril, da je tudi sam v javni predstavitvi programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 ter pričakovanega poslovnega rezultata v letošnjem letu izpostavil, da predvidena izguba ne pomeni katastrofe, saj lahko radiotelevizija izgubo pokrije z rezervo ali s prodajo kapitalskih naložb.

Generalni direktor je postregel s podatkom, da je zavod v preteklih letih zbral deset milijonov evrov viška prihodkov nad odhodki. Po njegovih besedah je zato predvidena izguba v letošnjem in prihodnjem letu tudi vprašanje takšnega ali drugačnega knjigovodskega prikaza. Svetnike je pozval, naj kljub očitkom o finančno neuravnoteženem načrtu opravijo obravnavo.

Tudi podpredsednica programskega sveta Jelka Stergel je ocenila, da sta programsko-produkcijski in finančni načrt zaradi predvidene izgube "na meji zakonitosti". Zato se je zavzela, da bi svetniki tokrat obravnavali le programski del, vodstvo zavoda pa bi čim prej z ustreznimi knjigovodskimi popravki poskrbelo za uravnoteženo finančno podlago.

Do predloga Stergelove je bil kritičen svetnik Božidar Zorko. Po njegovem mnenju je nesmiselno obravnavati programske vsebine, če jih ne spremlja ustrezna finančna podlaga. Opozoril je, da skoraj 2,44 milijona evrov izgube, ki jo vodstvo RTVS načrtuje za leto 2018, vendarle pomembno vpliva na obseg in kakovost programa.

Deli novico:

IBRO |  14 .11. 2017 ob  14: 03
svinje se mastijo z našim davkoplačevalskim denarjem
Šerif  |  14 .11. 2017 ob  11: 05
Kaj je 2 miljona RTV proti par miljard NLB .
bruno |  14 .11. 2017 ob  08: 35
vsako vodstvo in odgovorne bi bilo ob taki izgubi treba nemudoma zamenjat. To bi bilo edino merilo ne pa, da so tam do konca mandata čeprav se vidi, da so nesposobni!
kaj se caka? |  14 .11. 2017 ob  08: 34
ukinitev RTV je edina prava resitev.
koristi od njih itak ni bilo, ni in je ne bo....
drita v čelo |  14 .11. 2017 ob  08: 09
Za pokritje izgube RTV obstaja enostavna rešitev. Če več ne obvladujejo financ in so nesolventni, sprožiti stečaj, poplačati upnike, zaposlene pa poslati na cesto. Tako zelo sposobni si bodo že našli zaposlitev po drugih TV hišah.Če RTV ne bo več oddajala, ne bomo niti opazili, ker kdo jih pa sploh gleda in kaj?
brez dela ni jela |  14 .11. 2017 ob  07: 34
dajmo mi raje to rtv plačat po učinku. lepo naj kodirajo svoje programčke in naj naročnino plača kdor želi. kolikor bodo zaslužili toliko si bodo delili. takoj bo vse ok in program zelo dober.
BiBiSi |  14 .11. 2017 ob  07: 17
-1
Ja hudiča, a bomo pustili našo nacionalko v zgubi ?
Dajmo tovariši in tovarišice, uvedimo spet solidarnistni dan za manj razvite.
En dan na leto bomo delali zastonj, da pomagamo manj razivim v Sloveniji, konkretno RTV-SLO.