VEČ PODROBNOSTI STRAHOTNE TRAGEDIJE: "Plaža izgleda, kot da je nanjo padla bomba" (VIDEO)

Kronika

Silovito neurje je včeraj zvečer udarilo v Grčiji. Najmanj šest oseb, med njimi dva otroka, je izgubilo življenje, več kot 100 pa je ranjenih, poroča portal mondo.rs. Ponekod so brez elektrike in interneta, prekinjene so tudi telefonske povezave. Razglasili so izredne razmere.

Močno deževje, silovit veter in nevihte, ki so se začeli v poznih večernih urah, so prekinili oskrbo z električno energijo. Neurje je prizadelo tudi območja Haniotija, Kriopigija in Pefkohorija, kjer je polno turistov. Elektrike in vode še vedno ni, niti v hotelih. Neurja manjših razsežnosti so prizadela tudi Solun, kjer so ostali brez internetne povezave

Med žrtvami ali pogrešanimi zaradi neurja po trenutnih podatkih MZZ ni Slovencev. 

Preverite stanje, preden se odpravite na pot

Dodal je, da je tam letovalo vsaj pet slovenskih družin, ki so prišle z lastnim prevozom, bodisi z avtodomom ali osebnim avtomobilom. Vzpostavili so stik z dvema družinama, nimajo pa nikakršne potrditve, da je z ostalimi karkoli narobe. Po njegovih navedbah je razsežnost neurja takšna, da bodo zelo verjetno vse posledice neurja znane v naslednjih dneh.

Tistim, ki se odpravljajo na to območje svetujejo, naj preverijo, kakšno je tam stanje. Šter je še izpostavil, da je lahko zaradi prekinjenih cestnih povezav oskrba močno motena.

Plaža v mestu Nea Plagia izgleda, kot da je zbombardirana, okoliški lokali so utrpeli ogromno škode, poročajo grški mediji.

Zaradi izjemno hudega neurja se je veliko turistov zateklo v supermarkete, trgovine in lokale. Zaradi izpada električne energije in aktiviranja alarmnih sistemov so ponekod ostali v objektih ujeti več ur, poroča mondo.rs. Ulice Haniotija so bile prekrite z vodo in blatom. Zaradi močnega vetra so bile na cestah zlomljene veje in drugi predmeti, predvsem reklame in stoječi panoji.

Kdaj se bo stanje z dobavo električne energije in vode normaliziralo, ni znano, razmere pa otežuje še današnja izmenjava turistov - mnogim od njih namreč ni uspelo pravočasno zapustiti sob. Mobilni telefoni so prazni, kar je še dodatna oteževalna okoliščina, dodaja portal.

Na grškem polotoku Halkidiki so razglasili izredne razmere po hudi nevihti, ki je trajala le 20 minut.

"Šlo je za fenomen brez primere" z izjemno močnim vetrom, tornadi in silovitim neurjem s točo, je dejal vodja civilne zaščite na severu Grčije Haralambos Steriadis.

V neurju je življenje izgubilo najmanj šest ljudi. Umrli so starejši češki par, čigar karavan je odpihnil veter, oče in njegov sin, oba ruska državljana, na katera je padlo drevo nedaleč od njunega hotela v Nea Potidei, ter romunska državljanka in njen 8-letni otrok, na katera se je zrušila streha restavracije v mestu Nea Plagia.

"Nastala je panika, ljudje so kričali in bežali v zavetje," je dejal Haris Lazaridis, lastnik gostilne, v kateri se je streha zrušila na Romunko in njenega otroka. Po njegovih besedah se je pod streho, ko se je zrušila, skrivalo več kot 100 ljudi.

Takšna neurja niso pogosta v Grčiji, kjer so poletja ponavadi topla in suha. Meteorolog Kleahos Marusakis je dejal, da je takšen pojav "ekstremno nenavaden za to obdobje".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija