VČERAJ VEČKRAT GORELO NA KOZINSKEM: Na Gažonu danes občanu "ušel ogenj" (FOTO)

Kronika

Prostovoljni gasilci PGD Materija so imeli včeraj polne roke dela. Ob obsežnem požaru na goriškem Krasu so morali kar trikrat izvoziti na domačo intervencijo v občini Hrpelje - Kozina. Danes je dvakrat gorelo tudi v koprski občini.

V soboto ob 10.29 je na gostinskem objektu na Kozini zagorel elektromotor strešnega dimnika, požar pa se je razširil še na izolacijo kovinske obloge dimnika. Obstajala je velika nevarnost razširitve požara na ostrešje. Zahvaljujoč hitri intervenciji gasilcev (PGD Materija, ZGRS Sežana, PGD Gradin in PGD Osp) večja škoda na objektu ni nastala. Intervencija je bila zaključena ob 11.40.

Le 20 minut kasneje je ob cesti Kozina–Divača, 100 metrov pred odcepom za Rodik, zagorela suha trava in grmičevje. PGD Materija in tečajniki GZS, ki v Sežani opravljajo tečaj za gašenje požarov v naravi, so požar na površini približno 500 m² pogasili ter požarišče zalili z vodo.

Že včeraj smo poročali o požaru pri Slavniku. Pod hribom Matarski vrh (bližina Prešnice) je namreč popoldne zagorel listnat gost, trava in grmičevje. Požar se je razprostiral na težko dostopnem terenu, zaradi visokih temperatur (36 °C) in suhe podrasti pa je obstajala velika nevarnost razširitve na širše območje Slavnika. Na pomoč sta priletela tudi policijska helikopterja.

Skupaj je požar gasilo 99 gasilcev z 21 vozili in posadka policijskega helikopterja, ki so z velikimi napori pozno popoldne uspeli požar lokalizirati ter ob 21.30 dokončno pogasiti. Zaradi nevarnosti ponovnega vžiga je čez noč in naslednji dan dopoldne na požarišču ostala požarna straža. Intervencija je bila dokončno zaključena šele danes ob 13.10. Pogorela sta približno dva hektarja površine, so gasilci PGD Materija zapisali na svojem Facebooku.

 

OBSEŽEN POŽAR V NARAVI - MATARSKI VRH 23.07.2022 Pod hribom Matarski vrh (bližina Prešnice) je zagorel listnat gost,...

Objavil/a PGD Materija dne Nedelja, 24. julij 2022

Danes ob 9.18 se je ponovno pojavila nevarnost, da bi se požar v bližini Slavnika ponovil. Na kraju so gasilci JZ GB Koper in PGD Osp odkrili žarišča na treh mestih, zagoreli so čoki in iglice. Gasilci so pogasili žarišča.

Ob 13.33 pa je zagorelo na Gažonu, v koprski občini, kjer je občan kuril pred hišo, ogenj a mu je ušel izpod nadzora. Požar je zajel travnato površino okoli 10 kvadratnih metrov. Pogasili so ga občani, koprski poklicni gasilci pa so požarišče dodatno zalili, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  25 .07. 2022 ob  07: 56
Občan na Gažonu je kuril pred hišo, ker ga je zeblo? Bumbar!