V VRTCIH OPOZARJAJO NA NOVO PRAVILO NOŠENJA MASK: "Kako bo vzgojiteljica prepevala pesmi in otroka pomirila, če bodo otroci videli le njene oči?"

Slovenija

V Skupnosti vrtcev Slovenije so izjemno presenečeni nad odločitvijo vlade o obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcu. Predsednica skupnosti Janja Bogataj je opozorila, da je vlada to odločitev sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah. "Ne vemo, kako bomo lahko izpeljali pedagoški proces," je opozorila.

"To kaže na dejansko nerazumevanje vrtca kot strokovne institucije, ki ga je treba razumeti drugače v kontekstu izobraževalnega sistema," je poudarila Bogatajeva. Izpostavila je, da so vrtci v začetku septembra začeli uvajati otroke novince, ki so se ob vseh naporih vzgojiteljev v teh tednih začeli počutiti dobro in so sprejeli osebe, s katerimi preživijo polovico dneva v vrtčevskih prostorih.

To, kar se predvideva v nadaljevanju, da bodo strokovne delavke morale nositi masko znotraj oddelkov, jih dejansko preseneča, kajti stroka ve, kako se predšolski otrok uči, kako pomembno je, da vidi mimiko obraza, da razume besedišče zgolj v nekem kontekstu, je dejala Bogatajeva.

V vrtcih ne vedo, kako bodo lahko v tem trenutku izpeljali pedagoški proces. "Ne predstavljam si, kako bo vzgojiteljica prepevala pesmi, izvajala neko dramatizacijo, ples, športno vzgojo in hkrati otroka pomirila oz. mu zagotavljala čustveno podporo s tem, ko bodo videli samo njene oči in nobene druge mimike na obrazu," pravi Bogatajeva.

Ob tem v skupnosti tudi ne vedo, kdo bo zagotovil večjo količino mask. Glede na to, da se predvideva nošenja mask ves čas pri delu z otroki, ena maska zagotovo ne bo dovolj, je dejala.

Sprašujejo se tudi, koga naj bi maska ščitila - ali otroke ali kogarkoli. "Dejstvo je, da strokovne delavke na oddelku upoštevajo razdaljo, znotraj vrtca veljajo protokoli, da se maska uporablja v vseh zaprtih prostorih, pri delu z otroki pa naj se ne uporablja," je pojasnila Bogatajeva in izrazila upanje, da bo tukaj prišlo do drugačne rešitve.

Nenazadnje so pediatri minuli teden zelo jasno izpostavili, da predšolski otroci niso potencialni kandidati za prenos okužbe novega koronavirusa, je spomnila. Kot je povedala, resda prihaja do posameznih primerov, a so redki, zato v skupnosti vrtcev ne vidijo nevarnosti za prenosa okužbe z otroka na odraslega.

Tudi v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije so odločno proti obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcih. "Zdravje ni zgolj negativen test na covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin. Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli," so sporočili iz združenja.

S seganjem po maski bodo otroci bolj ogroženi, kot če vzgojiteljica nima maske, so prepričani v združenju, kjer so novi ukrep vlade označili za absurd. Kot so poudarili, so se vrtci prilagodili vsem zahtevam in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "V vrtcu so samo zdravi otroci in zdravi vzgojitelji. Če pride do okužbe zapremo oddelek za deset dni (prej 14) in življenje gre dalje," so zapisali.

Vlado so pozvali, naj verjame predšolskim strokovnjakom, da vzgojiteljice z maskami pomenijo psihološko in socialno obremenitev za najmlajšo populacijo. Prosijo jo, naj ukrepov ne zaostruje na račun otrok, predšolskih kot tudi osnovnošolskih. "Le ti so naša prihodnost in nanje prenašamo ogromno breme, ki se bo odražalo še leta kasneje," so še dodali v združenju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .09. 2020 ob  09: 40
Kako je moja nona rodila otroka med vojno, poskrbela zanj, ga oblekla in nahranila. Je pač naredila, ne. Je potrebno razumeti, da so razmere izredne in naredimo, kar moremo. Če ne pa dajmo dol vsi te masko in živimo naprej, kot da virusa ni. Samo potem vas prosim, da ne jokate, če kdo umre.
Koper |  20 .09. 2020 ob  07: 48
Ne vejo kako bodo izpeljali pedagoški proces?
Koliko ur aktivnega programa izvajajo dnevno?3jQuery112308177824245735488_1600580738224???
Kako lahko zaposleni z strankami,na blagajni,
8 ali 10 ur dnevno izpeljejo pedagoški proces?
Za pol manjšo plačo?
Smešni ste.