V UMAGU KOT DA BI PADLA BOMBA: Čez mesto naj bi šla vodna tromba, pri nas ni bilo večjih težav (FOTO, VIDEO)

Koper

Zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra je tudi v petek poplavilo nekaj objektov in ulic na nižjih predelih obale v občinah Koper, Piran in Izola, zato je bila zvečer sprožena sirena javnega alarmiranja v Piranu in Izoli. A vode ni bilo toliko kot v minulih dneh, so pa zaradi močnega vetra zvečer za uro in pol zaprli koprsko pristanišče.

Kot poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, so skupaj zabeležili osem dogodkov, v katerih so posredovali poklicni gasilci iz Kopra in prostovoljni gasilci iz Pirana, Izole in Pobegi-Čežarjev. Gasilci so postavljali vodne pregrade in protipoplavne vreče ter tako preprečili poplavljanje objektov. Gasilci iz koprske gasilske brigade so, kot so pojasnili, še vedno na terenu.

Kljub temu pa poplavljanje morja večje škode ni povzročilo, saj vode ni bilo toliko kot v minulih dneh. Poleg tega so se po besedah poveljnika Civilne zaščite Piran Egona Štibilja krajani dobro pripravili in namestili protipoplavne vreče. So pa zaradi močnega vetra v soboto zvečer začasno zaprli koprsko pristanišče. Luka Koper je bila za tovorni promet zaprta med 20.40 in 22.15.

Pripadniki civilne zaščite sicer ostajajo v pripravljenosti tudi v prihodnjih dneh, čeprav tako visokega plimovanja morja ni pričakovati. Glede na napovedi meteorologov Štibilj pričakuje, da bodo bolj kot morje naraščale reke v zaledju Istre. Po podatkih Agencije za okolje sicer naraščajo vodotoki v večjem delu Slovenije. Posamezne, zlasti manjše reke v osrednji, severozahodni in jugozahodni Sloveniji se razlivajo. Polnijo se tudi kraška polja.

Hidrološka napoved kaže, da bodo čez dan reke prehodno upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa znova naraščale. V nedeljo lahko pride do poplavljanja in razlivanja rek predvsem v osrednji in južni, ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji. Gladina morja bo ponovno močneje povišana ob plimi v noči na nedeljo.

Močna neurja prizadela hrvaško obalo

Močna neurja so ponoči povzročila pravi kaos na hrvaški obali. Čez Umag naj bi šla celo vodna tromba in povzročila pravcato razdejanje. Zaradi močnega juga, katerega sunki presegajo tudi 100 kilometrov na uro, pa so zaprte praktično vse trajektne povezave od severnega Jadrana do Dubrovnika, poroča portal Index.hr.

Moguća pijavica u Umagu! Prema dojavi, osim stabla nastradao je i krov grada Umaga. Uskoro više informacija. Foto: Samanta Bose

Posted by IstraMet on Friday, November 15, 2019

Na družbenih omrežjih so se že pojavili posnetki razdejanja, ki ga je povzročilo neurje v Umagu. Na tleh so številni ostanki divjanja neurja, od strešne kritine do polomljenega in izruvanega drevja. Po poročanju portala Istramet je šla čez mesto vodna tromba, vendar se te informacije še preverjajo.

U Umagu kao da je pala bomba, jaka pijavica prošla je gradom. Užas! Foto: Samanta Bose

Posted by IstraMet on Friday, November 15, 2019

Že v petek popoldne je začel pihati močan jugo. Najmočnejše sunke so zabeležili na območju Splita - 105 kilometrov na uro.

Nevrijeme luduje i na istoku Istre. Evo kako je u Voloskom. Video: Zlatko Pilipović

Posted by IstraMet on Friday, November 15, 2019

Jugo je povzročil tudi močno valovanje morja. Razvili so se večmetrski valovi, kar je prekinilo ladijski promet. Prekinjene so trajektne linije na otoke Cres, Lošinj in Rab, ki so tako odrezani od sveta, še poroča Index.hr.

Opatija upravo, more divlja i dalje. Video: Ana-Marija Burlovich

Posted by IstraMet on Friday, November 15, 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija