V PRVI POLOVICI LETA UMRLO ŽE 13 MOTORISTOV, NAJVEČ V POSOČJU: S ponedeljkom začetek poostrenega nadzora policistov

Kronika

V prvi polovici letošnjega leta so na slovenskih cestah zabeležili 345 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo 11 voznikov in dva potnika, so sporočili z Javne agencije RS za varnost prometa. Vzrok za večino nesreč s smrtnim izidom sta prevelika hitrost in nepravilno prehitevanje, so opozorili na agenciji.

Povzročitelji prometnih nesreč, v katerih so umrli motoristi, so bili v 10 od 11 primerov kar motoristi sami, največkrat pa je bil vzrok za nastanek prometne nesreče neprilagojena hitrost in nepravilno prehitevanje, ugotavljajo na agenciji za varnost prometa. V osmih od 11 primerov so bili povzročitelji stari med 40 in 60 let. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom motoristov so zabeležili v Posočju, kjer so umrle štiri osebe, vsi tuji državljani, so sporočili z agencije. Sicer je bilo od skupno 13 umrlih motoristov kar pet tujcev.

V enakem obdobju lani, ko je bila prometna varnost voznikov motornih koles ena boljših v zadnjih letih, se je sicer zgodilo več tovrstnih prometnih nesreč (407), a je bilo kljub temu manj smrtnih žrtev, opozarjajo na agenciji za varnost prometa. Do 26. junija lani je na slovenskih cestah umrlo šest motoristov. Na agenciji pa vseeno ugotavljajo, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta poškodovanih manj motoristov. Letos se je hudo poškodovalo 57, lažje pa 193 motoristov. V enakem obdobju lani se je huje poškodovalo 88, lažje pa 228 motoristov.

Na agenciji so še poudarili, da je samo v letošnjem juniju umrlo osem motoristov. Ob tem so pozvali, naj se motoristi in drugi udeleženci, še posebej v poletni vročini, ki vpliva na zbranost ter lahko upočasni reakcije in odzivnost, na ceste podajo strpno in previdno.

Voznike pa želi agencija še spomniti, da so v poletnih dneh motoristi in mopedisti številčni udeleženci cestnega prometa in sta zato potrebna še dodatna pazljivost in spremljanje prometa. Vozniki motorjev so namreč zaradi ozke silhuete slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro "izmuznejo". "Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti," so še poudarili na agenciji. 

V ponedeljek se bo začel drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov. Cilj akcije je opozoriti motoriste, naj v vročih poletnih dneh ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj in naj ne podcenjujejo voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Akcija bo pod okriljem agencije za varnost prometa potekala do 14. julija, pri izvedbi pa bo sodelovala tudi policija, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija