V PORTOROŽU NISO SPREJELI PREDLOGA PREPOVEDI KITOLOVA: Nekateri podporniki zasedanje zapustili

Piran

Države članice Mednarodne komisije za kitolov so na zasedanju v Portorožu v četrtek soglasno podprle predlog resolucije o omejevanju onesnaževanja morja s plastiko. Prepovedi kitolova v delu južnega Atlantika niso sprejele, ker je nekaj držav z obstrukcijo preprečilo glasovanje.

Plastika v morju ogroža kite in delfine na več načinov. Živali se zapletajo v zavržene ribiške mreže, nekatere pa tudi pogoltnejo toliko plastičnih predmetov, da ob polnem želodcu poginejo od lakote. Po podatkih organizacije za varstvo živali Humane Society International (HSI) ljudje odložijo v morje 13 milijonov ton plastike na leto. Zaradi tega je ogroženih 68 odstotkov vrst morskih sesalcev, so poudarili.

Mednarodna komisija za kitolov je zaradi teh dejstev izrazila podporo predlogu Skupščine Združenih narodov za okolje (UNEA) za oblikovanje mednarodno zavezujočega dogovora o plastiki v morju. Na komisiji za kitolov so podporo resoluciji predlagali Evropska unija, Združeno kraljestvo, ZDA, Južna Koreja in Panama. Podprla jo je tudi Slovenija.

Oblikovanje območja v južnem Atlantskem oceanu, kjer bi bil kitolov prepovedan, so predlagale države Latinske Amerike. Na zasedanju komisije so predstavniki nekaterih držav, ki temu nasprotujejo, zapustili dvorano. Preostali niso našli soglasja o tem, ali je skupščina še vedno sklepčna. Zato glasovanja niso izpeljali.

Iz organizacije HSI so sporočili, da so bile države Latinske Amerike ogorčene zaradi takšnega obnašanja držav podpornic kitolova.

Slovenija je vzpostavitev območja brez kitolova podpirala, vendar je minister za okolje in prostor Uroš Brežan že v ponedeljek povedal, da obeti za sprejetje niso dobri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  22 .10. 2022 ob  21: 01
PEICIJA ZA OCEANE
V času predsedovanja ZIS Jugoslavije Branka Mikulića smo organizirali v Piranu v okviru ZSMS in nastajajočih družbenih gibanj razne stojnice ter na eni od njih je bila tudi Peticija za ohranjanje oceanov ter kitov. Klub temu, da so nam takrat odsvetovali podpis takšnih peticij, rekoč, da Slovenija nima oceanov, smo vseeno te aktivnosti izpeljali in se podpisali pod omenjeno peticijo...
manemebasat |  22 .10. 2022 ob  13: 53
Ubermenschen pritlikavi of the rising sun bi pobil in pojedel vse kar plava