V petek bo znano, ali bodo stavkali zaposleni v vrtcih

Slovenija

V vrtcih se je danes začelo glasovanje o sodelovanju v stavki, s katero bi zahtevali izločitev določb o zaostrenih standardih in normativih v predšolski vzgoji iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Na stavko se pripravljajo v Svizu in Sindikatu VIR, izrekanje zaposlenih pa bo končano v petek. Napovedujejo tudi možnost referenduma.

Ker vlada do petka ni izrazila pripravljenosti za usklajevanje sprememb standardov in normativov na področju predšolske vzgoje in sprememb o šolskih okoliših v osnovnih šolah v okviru pogajanj za sklenitev socialnega sporazuma za obdobje 2012-2016, kot jo zavezuje sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev, je glavni odbor Sindikata v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikata VIR) pozval zaposlene v vrtcih, da začnejo z glasovanjem o splošni stavki na področju predšolske vzgoje.

Stavkovna zahteva se glasi: "Prenehanje kršitve sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev z dne 10. maj 2012 in umik vseh sprememb zakona o vrtcih, zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja in zakona o osnovni šoli iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin".

Če bo stavka uspešno izglasovana, bo datum in trajanje stavke določil izvršni odbor Sindikata VIR, ki se bo sestal po koncu glasovanja, so danes sporočili iz Sindikata VIR. Ob tem so napovedali, da bo Sindikat VIR začel zbirati podpise za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ občin, če tudi s stavko ne bodo preprečili uveljavitve zanje nesprejemljivih normativov v vrtcih in osnovnih šolah.

Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) napovedujejo možnost referenduma, če bo DZ poskušal sprejeti spremembe normativov v vrtcih in oblikovanje šolskih okolišev v osnovnih šolah po nujnem postopku pred izvedbo stavke. Iz Sviza so danes sporočili, da se bo sindikalna konferenca predšolske vzgoje Sviza sestala, ko bodo znani rezultati glasovanja o stavki, in določila datum stavke.

Ker gre za, kot navajajo, enostranski poseg v enega najbolj občutljivih in za poznejše učne uspehe mladostnikov ključnih obdobij ter obenem za očitno kršitev stavkovnega sporazuma, se je glavni odbor Sviza na izredni seji odločil, da bo ob izglasovani stavki zaposlene tudi v drugih delih izobraževanja, znanosti in kulture pozval k enourni solidarnostni prekinitvi delovnih procesov.

Sorodne vsebine:

Sindikati javnega sektorja danes o nadaljnjih potezah

Bo splošna stavka ohromila Obalo?

Selektivnega zvišanja DDV ne bo

Deli novico: