V NAŠEM MORJU NOVO INTERVENCIJSKO PLOVILO: Je večnamensko, hitro in odzivno (FOTO)

Koper

Na upravi za pomorstvo so danes že preizkusili novo ekološko plovilo, ki je v nedeljo zvečer prispelo v Koper iz italijanskega Tržiča. Plovilo je v prvi vrsti namenjeno varstvu morja pred onesnaženjem z ogljikovodiki. Je pa večnamensko, hitro in odzivno in bo tako lahko služilo še marsičemu, vključno s podporo iskanju in reševanju na morju.

Novo plovilo je specializirano za odziv na onesnaženje z ogljikovodiki, torej goriva in maziva, plastike, plavja oz. naplavin ter za odstranjevanje ovir na plovnih poteh in učinkovito odpravljanje morebitnih posledic onesnaženja morja, hkrati pa je večnamensko in bo služilo pri praktično vseh opravilih na morju, je pojasnil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Ekološko plovilo bo tako predstavljalo sestavni del pri ukrepanju ob naravnih in drugih nesrečah v okviru uprave za zaščito in reševanje ter tudi kot podpora pri izvajanju monitoringa agencije za okolje. Uporabljali ga bodo npr. še pri označevanju kopalnih območij in vzdrževanju objektov za varnost plovbe, Klinec pa ne izključuje niti njegove uporabe pri podpori iskanju in reševanju, "kajti plovilo dosega kar zadovoljivo hitrost 22 vozlov, je zelo odzivno in drži morje".

Gre za zelo pričakovano in pomembno pridobitev, saj Slovenija do zdaj s takšnim čolnom ni razpolagala, in tudi prvi vtisi so zelo dobri, je pristavil Klinec. Med prednostmi novega plovila je prvi mož uprave za pomorstvo izpostavil, da gre za modularno plovilo, kar pomeni, da se lahko nanj hitro vkrca in izkrca potrebno opremo, premore pa tudi lastno dvigalo.

Čoln je poleg tega lahek, ima razmeroma majhno porabo, je tudi tehnološko zelo dovršen in uporabniku prijazen, je še naštel Klinec. 16,5 metra dolgo plovilo je vredno okoli 1,8 milijona evrov, od tega je bilo sofinancirano iz namenskih sredstev v višini okoli 700.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kaslc |  18 .02. 2019 ob  17: 22
Me prav zanima kolikokrat bo to plovilo pobiralo smeti ki prihajajo iz Grada vsako jesen ?