V KOPRU SE PRIČENJA GRADNJA PARKIRNE HIŠE SONCE: Od ponedeljka bo večji del parkirišča zaprt

Koper

Prihodnji teden bodo gradbeni stroji zasedli večji del parkirišča za poslovnim objektom Barka, na katerem bo kmalu zrasla nova trietažna parkirna hiša s 462 parkirnimi mesti, so sporočili iz koprske občine. Izvajalec del, družba Makro 5, bo najprej opravil testne vrtine. Zaradi del bo od ponedeljka večji del parkirišča zaprt.

V prvi fazi bo izbrani izvajalec del opravil geomehanske raziskave terena in pregledal obstoječo komunalno infrastrukturo, nato pa začel s temeljenjem. Z območja bodo presadili tudi nekaj več kot 30 obstoječih dreves in jih zasadili na zelenico za bazenom na Bonifiki, kjer bo v prihodnjih letih zrasel park urbanih športov.

Z gradnjo nove parkirne hiše Sonce bo Koper pridobil 462 parkirnih mest v treh etažah, od katerih jih bo 23 prilagojenih invalidom, devet pa staršem z otroki. Objekt bo globoko temeljen in zasnovan kot montažna armiranobetonska konstrukcija v obliki prostorskega skeleta. Poseben videz bo strukturi dala fasada, ki bo sestavljena iz cinkanih in prašno barvanih palic z različnimi medosnimi razmiki, so v sporočilu za javnost še navedli na koprski občini.

Uvoz in izvoz v objekt bosta urejena po dodatnem zavijalnem pasu na Ankaranski cesti, ki bo omogočal nemoten potek prometa tudi v primeru gneče pri vstopu v parkirno hišo, predvideni pa so trije uvozno-izvozni pasovi z zapornicami. Promet v garaži bo organiziran po enosmernem vozišču, s prehodi, urejenimi na sredini objekta. Poleg parkirnih niš bodo v objektu uredili tudi javne sanitarije in gostinski lokal.

Gradnja bo trajala enajst mesecev, naložba bo sklenjena do konca avgusta 2022. V času del bo večji del parkirišča za Barko zaprt, zaporo bodo postavili predvidoma v ponedeljek. Na občini uporabnikom parkirišča svetujejo, da svoja vozila parkirajo na drugih bližnjih parkiriščih.

Mestna občina Koper je za naložbo, ki bo financirana s pomočjo mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, pridobila 3,074 milijona evrov nepovratnih sredstev, od katerih jih je 80 odstotkov iz evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek pa predstavljajo sredstva slovenske udeležbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  13 .08. 2021 ob  16: 09
Prejšnji je bil navaden klovn. Ta nov ne dela šova, raje skrbi za nove projekte in pove, da to dela občina, ne on. Žalostno pa je, da nekateri še vedno ne razumejo kaj je laž in kaj so dejstva, pa še kar povzdigujejo bivšega. Zanimivo pa je, da so to pretežno nižje izobraženi, ki jim ni jasno kaj jim je bilo v 16. letih vse oteženo in npr. zakaj plačujejo po 600 eur najemnine v Kopru.
Koprčan |  13 .08. 2021 ob  11: 17
11
Koprčani opažamo da se pod novim Županom, katerega sicer nisem ljubitelj, mnogo več naredi ter mnogo manj govori. Očitno je bilo res potrebno odstraniti gobezdača. Popo je veliko gobezdal, same neumnosti, naredil pa zelo malo. Razen ureditve glavne promenade, ki jo je projektiral že Dino Pucer nima pokazati nič. Torej nič. Vse kar je naredil je bilo vzdrževanje in izvedba že prej načrtovanih projektov. Je pa dvigoval veliko prahu, kateremu so mnogi nasedli.
anton |  13 .08. 2021 ob  10: 02
11
... vsa čast, izolani bomo pač primorani parkirati v kopru, saj v izoli na žalost nimamo nobene parkirne hiše in ko pridem iz službe, če imam "loterijo", po pol ure kroženja mogoče najdem parkirno mesto ...