V KOPRU PODELITEV PRIZNANJ OB 30. OBLETNICI SAMOSTOJNOSTI RS: To so najzaslužnejši posamezniki, ki so prejeli Zlato sonce (FOTO)

Koper

Včeraj je v Pretorski palači koprski župan Aleš Bržan sprejel najbolj zaslužne posameznike, ki so s svojimi ravnanji, odločnostjo in preudarnostjo prispevali k temu, da danes živimo v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. V znak spoštovanja je župan devetim najzaslužnejšim podelil tudi Zlato sonce Mestne občine Koper.

Pred tridesetimi leti se je začela pisati zgodovina naše samostojne in neodvisne države. Pot do osamosvojitve so spremljali trenutki napetosti, težkih odločitev, poguma in neomajnosti. Na območju Mestne občine Koper (MOK) je bilo še posebej napeto, a danes lahko s ponosom ugotovimo, da so bile takrat sprejete odločitve in dejanja prava. Zanje so zaslužni vsi tisti, ki so znali presoditi, sprejeti in udejanjiti smele odločitve, so zapisali v sporočilu za javnost na MOK.  

"Bili so trenutki, ko bi lahko imela le ena napačna odločitev, samo ena napačna beseda, usodne posledice. V času, ko je bilo lažje stisniti sprožilec kot roko, ste bili vi tisti, ki ste znali umirjati razgrete razmere. V najtežjih preizkušnjah ste pokazali najboljše, kar premore slovenska Istra. Strpnost, spoštovanje drugače mislečih in drugače govorečih, a hkrati tudi nepopustljivost in neomajno odločenost za obrambo naše svobode," je prisotne nagovoril koprski župan Aleš Bržan. Kot je dodal, so izkušnje tistih, ki so v pravih trenutkih sprejeli prave odločitve, dragocene, njihova pričevanja so temelj, na katerem smo zgradili Republiko Slovenijo.

Za govorniški oder so stopili nekdanji predsednik skupščine občine Koper Aurelio Juri, občinski sekretar za obrambo in član koordinacijske podskupine za Južno Primorsko Dorijan Maršič ter načelnik Uprave za notranje zadeve Koper in namestnik vodje koordinacijske podskupine za Južno Primorsko Dušan Molk, ki so se spomnili dogodkov, zaradi katerih danes živimo v samostojni in neodvisni državi.

Koprski župan je ob tej priložnosti zahvalil najzaslužnejšim posameznikom in jim v znak spoštovanja podelil tudi posebno priznanje, Zlato sonce Mestne občine Koper. Priznanje so prejeli Aurelio Juri, Dorijan Maršič, Stanislav Erzetič, Peter Marc, Andrej Koce, Leopold Čuček, Dušan Molk, Emil Čebokli, v imenu pokojnega Borisa Gorupa pa njegov sin Jani Gorup.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  23 .06. 2021 ob  20: 07
Sami uradniki torej, skoraj nobenega "s terena".. tistih, ki so res bili pripravljeni žrtvovati nekaj ali celega sebe za našo državo. SRAMOTA!!! Če bi imeli ti modeli vsaj delček morale, verodostojnosti ali časti, bi se temu odpoveadli v prid "pravim" osvoboditeljem. MRŠ!!!