V ČEM JE SKRIVNOST USPEHA BRITANSKE PISATELJICE? Rekord vseh rekordov za prvi izvod Harrya Potterja

Svet

Prvo izdajo knjige Harry Potter in kamen modrosti pisateljice J.K. Rowling so v četrtek na dražbi prodali za rekordnih 471.000 dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za doslej najvišjo ceno, ki jo je dosegel prvenec o dečku čarovniku v kakršni koli obliki, so sporočili iz dražbene hiše s sedežem v Teksasu Heritage Auctions.

"In ne le, da je najdražja knjiga o Harryju Potterju, ki je bila kdajkoli prodana, ampak je tudi najdražje komercialno leposlovje iz 20. stoletja, ki je bilo kdaj prodano," je v izjavi povedal izvršni podpredsednik Heritage Auctions Joe Maddalena.

Natisnjenih je bilo 500 izvodov knjige v trdi vezavi, večino od teh so dobile javne knjižnice. Nekaj izvodov, ki so se pojavili na dražbi, je pristalo med najbolj zaželenimi naslovi v sodobni literaturi, dva druga pa so v letošnjem letu prodali za več kot 138.000 dolarjev, je povedal Maddalena.

Harry Potter in kamen modrosti je pred dvema desetletjema zaživel na velikem platnu, kar po njegovih besedah kaže na moč združitve literature in filma. Knjige so bile po njegovem mnenju posledično nagrajene zaradi filmov.

Na dražbi so ponudili še nekaj redkih knjig, med njimi vseh sedem naslovov Zgodb iz Narnije C.S. Lewisa, trilogijo Gospodar prstanov J.R.R. Tolkiena in podpisano prvo izdajo knjige Ubiti ptico oponašalko Harper Lee.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  10 .12. 2021 ob  23: 58
Eden je produzu,vsi ostali imajo za en burek